Наразі екстрена медична допомога в Черкаській області має низку проблем, основними серед яких є забезпечення кадрами та автотранспортом. Окремі регіони, зокрема й місто Черкаси, ще мають незадовільний стан приміщень, в яких базуються станції швидкої медичної допомоги, пише “Вичерпно”.

На цьому під час сьогоднішньої координаційної наради в облдержадміністрації наголосив Ігор Фесун, керівник Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Наразі в установі працюють 1350 осіб, а посад — на 1585. Така нестача кадрів в першу черг пов’язана із низькою заробітною платою, а в другу — із умовами, в яких змушені працювати медпрацівники.

– Умови перебування людей, які працюють в цілодобовому режимі, часто не відповідають ні санітарним, ні людським нормам, — наголосив Ігор Фесун. — Що стосується заробітної плати, то лікар-інтерн отримує 4267 гривень, лікар-спеціаліст — 4809 гривень. Відповідно, більша частина з них починає думати як виїхати за кордон.

Черкащина одна з двох областей (ще Луганська) на всю Україну, де відсутня централізована диспетчерська. Це також створює певні незручності та забирає дорогоцінний час у пацієнтів, які потребують невідкладної допомоги.

Велика проблема і з матеріально-технічним забезпеченням.

– Якби ми у минулому році на мовах співфінансування не закупили 8 автомобілів, я не знаю, як би служба справлялася у цьому році. Автотранспорт знаходиться у стані, який потребує термінової реанімації.  У нас зараз працює 49 машин із 100, яким більше 10 років. Більше мільйона гривень потрібно до кінця року, щоб підтримати автопарк у належному стані. У цьому році також запланована купівля 5 автомобілів на умовах співфінансування.

blank

Ігор Фесун наголосив, що, на жаль, районні адміністрації не звертають належної уваги на екстрену медичну допомогу. Найбільша ж станція швидкої допомоги, яка знаходиться в місті Черкаси, перебуває просто у жахливих умовах.

– Ми неодноразово зверталися до міста, щоб зробити там ремонт. У минулому році почали, але не закінчили. Було прийнято рішення, щоб включити ремонт станції швидкої допомоги в бюджет 2018 року, але потім його змінили. Я хотів би запросити представників міської влади, щоб вони подивилися, в яких умовах працюють там люди, — відзначив Ігор Анатолійович.

– Не треба робити з Черкас «хлопчика для биття». Та кількість фінансування на медичну галузь, яка є в Черкасах, говорить сама за себе. Але ми знаємо, що проблема існує. По приміщенню я зараз не готовий говорити, що там відбувається. А щодо співфінансування по придбанню автомобілів швидкої медичної допомоги, то я готовий підняти це питання знову перед депутатським корпусом, — відповів заступник міського голови Черкас Ігор Волошин.

До відома, До Центру екстреної медичної допомоги входить 5 станцій, які розташовані по всій території області — Уманська, Звенигородська, Смілянська, Черкаська та Лівобережна, яка знаходиться в Чорнобаївському районі. У Центрі функціонує 100 бригад.