ПАТ «Черкасиобленерго» – велике підприємство обласного значення. Тут працюють майже чотири тисячі працівників. Кожен у колективі виконує свою важливу частину роботи для того щоб, усе підприємство працювало якісно та ефективно. «Бджілками» Товариства є контролери, які щоранку «розлітаються» по абонентах, як по квіточках, і збирають дані про обсяги спожитої електроенергії та перевіряють стан лічильника. За будь-яких умов їм потрібно зняти покази, провести техогляд, внести у базу даних інформацію, за потреби запломбувати чи розпломбувати прилад обліку, надати консультацію.

Дощ, сніг, ожеледиця, спека, люди з різними характерами та настроєм – звична обстановка для контролерів. При цьому вони завжди усміхнені і кажуть – люблять свою нелегку працю. Про роботу, діджиталізацію і не тільки – розповіли контролери Черкаської та Черкаської міської філій ПАТ «Черкасиобленерго».

2 тисячі абонентів на кожного

Начальник відділу по роботі з побутовими споживачами Черкаської міської філії Анеля Кочубей розповідає: у їхньому структурному підрозділі працюють 86 осіб – це 62 контролери, 13 операторів та 8 монтерів. Загалом відділ обслуговує 124 тисячі споживачів, на кожного контролера їх припадає близько 2 тисяч. І до кожного раз на пів року треба потрапити, провести технічний огляд лічильника, за потреби ще й надати консультацію, пояснити, підказати, допомогти розібратися у розрахунках.

Контролер – це можна сказати «обличчя» філії, тому має виконувати свою роботу якісно і так, щоб споживач залишився задоволеним, каже Анеля Миколаївна. Це дуже відповідальна робота, тому що люди всі різні, і до кожного треба знайти підхід. У обов’язки контролера входить не лише зняття показників, а й пломбування-розпломбування приладів обліку, їхнє технічне обстеження, технічні перевірки, підключення та відключення споживачів тощо.

blank– Робочий день у дівчат починається з того, що вони отримують від бригадира на свій планшет маршрут виходу на лінію та розпорядження на виконання тих чи інших робіт. Усі отримані з лічильників дані вони заносять у планшети, а вже після цього ці цифри ідуть у обробку нашими операторами, – зауважує Анеля Кочубей. – Є і проблемні споживачі, які не допускають контролерів до приладів обліку та не виходять на зв’язок. Згідно закону, ми маємо потрапити до абонента раз на пів року, і допустити контролера до лічильника – обов’язок споживача. Однак не всі його виконують. Таким людям ми надсилаємо юридичну вимогу за недопуск до приладу обліку. Якщо і після цього він не йде на контакт, тоді такого споживача можуть відключити.

«Кожен двір – це окрема територія»

Вікторія Усаковська – контролер енергонагляду ІІ групи. На цій посаді вона працює трохи більше року, однак за цей час уже вивчила всі тонкощі професії.

– Ця робота нелегка, але дуже цікава, – зазначає жінка. – Ми постійно заходимося в русі, кожного дня спілкуємося з великою кількістю людей. Усі дуже різні: різного віку, статусу, з різними поглядами на життя. І з кожним нам треба знайти спільну мову.

blank

На її дільниці є багатоповерхові будинки з ліфтами і без та приватний сектор, розповідає Вікторія Усаковська. У зняття показів електролічильників приватних будинків, звісно, інша специфіка, бо там кожен двір – це окрема територія, окрема хвіртка, у більшості дворів є собаки, яких не завжди хочуть закривати чи прив’язувати.

– Я знаю майже кожного абонента на своїй дільниці, у більшості з них є номер мого мобільного. Телефонують постійно, а в кінці місяця, коли потрібно передавати покази лічильників – практично безперестанку. Серед споживачів – чимало людей похилого віку, які дуже хвилюються за те, що вчасно передати покази. Кожного треба заспокоїти, пояснити, підказати. Тому в нашій роботі треба бути трохи психологом, трохи бухгалтером, а трохи – навіть «працівником кол-центру», – посміхається жінка.

Її колега Ірина Козлова працює контролером енергонагляду три роки. Каже – у першу чергу в їхній роботі потрібна точність – при знятті показів, перевірках, щоб у споживачів не виникало претензій чи питань. При цьому зауважує: добре пам’ятає як працювалося лише з паперовою звітністю, тому може впевнено говорити про те, що поява планшетів значно спростила їм роботу.

blank– Увівши номер лічильника, ми прямо на місці можемо побачити всі дані за особовим рахунком, надати людині необхідну інформацію. Раніше ми працювали лише з паперовими рейдами, а зараз використовуємо їх в основному аби перевірити самих себе, – говорить вона. – Споживач не завжди готовий впустити нас на свою приватну територію чи в квартиру, ситуації виникають різні. Тому маємо бути і психологом, і економістом, але в першу чергу – людиною.

Контролери кажуть: у філії їм створили дуже хороші умови для праці. Кожного дня вранці вони приходять у чистий світлий кабінет, де є нові меблі, кондиціонери та все необхідне для роботи: інструменти, приладдя, сучасні гаджети. За це, зазначають, щиро вдячні керівництву. У свою чергу вони постійно працюють над самовдосконаленням, навчаються, періодично здають іспити. Усе – для того, щоб допомагати споживачам і втримати рівень довіри населення.

Планшет замість стосів паперів

На сьогодні всі контролери та інспектори Товариства забезпечені мобільними терміналами з віддаленим доступом. Користуються ними вже близько двох років. Дане впровадження покращило якість обслуговування споживачів та підвищило ефективність роботи самих контролерів та інспекторів. Використання планшетів з віддаленим доступом дозволяє оптимізувати роботу працівників Товариства, дає доступ до вичерпної інформаційної бази для проведення вичерпних консультацій в роботі зі споживачами, дозволяє проводити фото фіксацію та внесення всіх необхідних даних в єдину інформаційну базу ПАТ «Черкасиобленерго» перебуваючи за місцем облікового приладу.

Заступник директора з інформаційних технологій та зв’язку Валерій Вязовик розповідає – керівництво ПАТ «Черкасиобленерго» ініціювало впровадження новітніх технологій у роботу контролера ще у 2018-му році.

blank– Планшет дозволяє зберігати зразки документів, заяв, що значно спрощує і прискорює роботу зі споживачем, – говорить він. – Також із його допомогою можна сфотографувати лічильник чи будь-яке інше питання, завдяки чому легше дійти до істини у спірних ситуаціях.

А головне – аби виконати ті чи інші дії, працівнику не потрібно щоразу йти до філії. Особливо відчули на собі переваги користування планшетами контролери, що працюють у сільській місцевості. Вони весь час знаходяться на вулиці, адже більшість абонентів – приватні будинки і лічильники розташовані на фасадах будинків.

Тетяна Мазуренко працює у Черкаській філії із 2001-го року. На даний момент вона контролер 3-ї групи та бригадир на Черкаській дільниці. Це села Червона Слобода, Хутори, Руська Поляна, Геронимівка, Свидівок та Сокирне. У її «підпорядкуванні» – близько тисячі абонентів. Своїх «клієнтів» мають і 12 інших контролерів, якими вона керує.

blank– Дівчата мені щоранку відзвітовуються, хто яку роботу буде виконувати, на яких вулицях, а я передаю звіт на філію, – говорить жінка.

Обов’язків у контролера вистачає: приймати показники, розносити рахунки, проводити заміну електролічильників, перевіряти їх стан, робити контрольні огляди для заключення договорів.

У цій роботі, каже Тетяна Анатоліївна, є свою плюси і мінуси. Найважче – це те, що весь час треба працювати з населенням, а люди бувають різні.

– У когось може бути поганий настрій, удома якісь негаразди, і він згонить злість на тобі. Буває таке, що хвіртку можуть не відкрити, – розповідає вона. – Але з більшістю знаходимо спільну мову, люди привітні, доброзичливі. Якщо не можемо до когось добитися, залишаємо повідомлення, в який день і час прийдемо, щоб нас впустили. Абонентів, які взагалі не йдуть на контакт, мають відключати. Проте в нас все тихо і спокійно, таких випадків мало.

blankПобутові умови для контролерів за останні три роки у філії стали значно кращими, каже Тетяна Анатоліївна. Це стосується і ремонту приміщення, і забезпечення канцтоварами, електроінструментами та спецодягом.

Суттєво полегшила життя контролерам поява планшетів, в яких вони тепер мають усю інформацію, що раніше містилася в стосах паперів.

– Набагато краще стало працювати. У планшетах ми бачимо попередні показники, де яка пломба виставлена, де яка перевірка проведена, словом, туди занесена вся інформація. Це набагато зручніше і для нас, і для операторів, і для споживачів. Ми самі вносимо показники і відразу ж бачимо які можливо є помилки, все швиденько виправляємо, – каже Тетяна Мазуренко. – Крім того, з допомогою планшетів ми можемо на місці надавати консультації абонентам, озвучувати їм інформацію про останні показники, субсидії, пільги, суму, яку вони проплачували. Це дуже практично і зручно. Раніше для цього людина мала їхати в РЕМ.

І в дощ, і в сніг

Робочий день Олени Крамар починається о 8-30. Вона – контролер 3-ї групи Мошнівської енергодільниці. Працює в цій сфері майже 17 років, половину з них – ще й бригадиром контролерів.

blank Під собачий гавкіт вона заходить у двір до одного зі своїх абонентів.

– Доброго дня, Семенович. Я до вас по показники, – вітається.

Там її привітно зустрічають. Таких дворів у неї майже тисяча, як і в її колег по дільниці.

– Кожного місяця ми знімаємо показники. Більше 80 відсотків лічильників знаходяться на фасадах домоволодінь. Я знімаю показники, перевіряю цілісність віконечка, контейнера, пломби, чи не завищені автомати, заношу всі дані у планшет, – каже вона.

blank

При цьому підтверджує: планшет – це справді неабияк зручно і надійно. У ньому видно всі дані, внесені протягом року, хто за що платив, хто які покази передавав, які проводилися перевірки, кому які пільги передбачені. Раніше це все писалося на листочках, була спеціальна обхідна документація. Загубив папірець – і все, ніякі дані не збереглися. А з планшету вони не зникнуть нікуди, все можна подивитися і з’ясувати на місці.

Якби хтось колись сказав їй, що вона працюватиме контролером, то нізащо повірила б, – каже Олена Крамар. А тепер не уявляє своє життя без цієї роботи.

Інженер абонентського відділу Черкаської філії Олена Батрак каже: загалом у філії працюють 42 контролери із 4-х дільниць: Худяцької, Мошнівської,Черкаської та Білозірської.

blank– На відміну від «міських» контролерів, наші постійно знаходяться на вулиці. Якщо там людина зайшла у багатоповерхівку і пішла по поверхах, то тут робота весь час на свіжому повітрі – і в дощ, і в сніг, – каже вона. – Споживачі бувають різні, у більшості господарств тримають собак. Але дівчата працюють і люблять свою роботу.

Споживачі – це зазвичай різновікові групи населення, серед них – багато людей похилого віку. І кожному треба розповісти порадити, пояснити, проконсультувати, до всіх знайти підхід. Тому праця контролера – це щоденна робота з абонентами, «під напругою», як жартома кажуть ці жінки. Влітку спека, взимку сніг і ожеледиця – а їм все одно треба обходити свої дільниці, перевіряти, замінювати, надавати інформацію. Трудитися для людей, задля їхнього комфорту. Поряд із цим, керівництво Товариства дбає про створення комфортних умов для працівників та впроваджує в свою роботу сучасні технології. Так, на сьогодні усі контролери та інспектори наших підрозділів користуються планшетами з програмою віддаленого доступу. Крім того, створена геодезична карта електромереж компанії, налагоджено електронний документообіг, постійно ведеться робота над підвищенням пропускної спроможності дзвінків для кол-центру, який працює цілодобово 24/7 та надає консультації за багатоканальними номерами телефонів (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48. Це дає змогу енергетикам працювати ще якісніше та ефективніше.

ПАТ “Черкасиобленерго” цінує кожного працівника та дякує за сумлінне виконання своїх обов’язків.