У Дахнівському лісництві на Черкащині ще з 1 грудня розпочав працювати ялинковий ярмарок. Черкащани вже встигли придбати там сотню новорічних дерев. Попит від початку повномасштабної війни на вічнозелені дерева знизився, розповів Суспільному працівник ялинкового ярмарку Дахнівського лісництва Олександр Басараб.

Місцевий житель Олексій Кирдода не змінив щорічну традицію прикрашати живе дерево до різдвяних свят. Він вже обрав сосну для своєї оселі:

“Це запах, це щось таке справжнє, що не дає штучна ялинка з магазину”.

Місцевий житель Євген Савченко і собі приглянув ялинку. На початку грудня вибір дерев найбільший:

“Скоро різдвяні свята, тому вважаю, що вже треба брати ялинку”.

Дерева заввишки до двох метрів містяни обирають найчастіше, розповів лісничий Дахнівського лісництва Олександр Басараб.

“Висотою близько півтора метра, коли будуть три мутовки та нижня частина поставиться у воду чи земельку та підставку, і дана ялинка буде гарною”.

Ціни у порівнянні з торішніми не змінилися, розповів лісничий:

“Мінімальна ціна до 1 метра – 96 гривень, а на дерево чотири метри і більше – 570 гривень”.

Попит на вічнозелене дерево від початку повномасштабної війни дещо впав, розповів Олександр Басараб

“Але люди розуміють підхід лісівничий, що ці дерева були створені для населення на окремих плантаціях. У нас є плантації на території 5 гектарів. На них вирощено 9 з половиною тисяч штук сосон”.

Щороку плантації, де вирощують новорічні дерева, охороняють лісівники. Перед тим, як потрапити до новорічного ярмарку, сосни ростуть п’ять-сім років. Щодня ці плантації охороняють працівники господарства. На тих, хто спробує самостійно зрубати сосну, чекатиме штраф, розповів головний лісничий філії “Черкаське лісове господарство” Олександр Сидоренко.

“Правопорушник сплачує штраф від 510 гривень до 1020 гривень, а потім ще й сплачує штраф за нанесення шкоди лісовому господарству. Ця сума коливається від 750 до 1337 гривень”.

З плантації дерева потрапляють на ялинкові базари, а звідти їх везуть до людських осель, розповів лісничий Олександр Басараб.

“По нашій філії в кожному лісництві відбувається реалізація. У нас вісім лісництв. Найбільші ярмарки в Дахнівському, Руськополянському та Свидівському лісництвах”.

Пан Олексій сосну обрав. Під час продажу лісничі на неї прикріпили спеціальну бірку.

“Щоб показати населенню, що ці ялинки були вирощені на спеціальних плантаціях, аби реалізувати на новий рік без шкоди для навколишнього середовища”, — додав.

Триватимуть ялинкові ярмарки до нового року, розповів Олександр Басараб.