Щоб у Черкаському академічному обласному Українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка почали показувати вистави, необхідно замінити на сцені тельфери – механізми для підйому декорацій, завіс та вантажів. Про це розповів директор установи Петро Ластівка, повідомляє «Суспільне».

Нинішнім тельферам понад 50 років і вони можуть бути небезпечними для акторів. Допоки цього не зроблять, театр відкрити не зможуть.

Червоні хідники у фоє театру ще не розгортали. Вони, як і нові меблі, чекають на відкриття установи. Не побачили відвідувачі і новорічну ялинку на другому поверсі.

«Левова частка роботи виконана: фоє, зал повністю готові. Монтаж світла та звуку готові на 90 відсотків. Єдине, що не зроблено – заміна тельферів», – розповів Петро Ластівка.

За словами директора, би замінити тельфери потрібно ще 25 мільйонів гривень, каже директор. Ці механізми підіймають вантажі, завіси та декорації на сцені і від того, наскільки вони надійні, залежить безпека акторів:

«Якщо комісія дасть дозвіл на використання тельферів хоча б на 10 років – тоді відкриємо, а якщо ні – то ні».

Замовником робіт є департамент будівництва Черкаської облдержадміністрації. Зі слів виконувачки обов’язків директора Юлії Шевченко, кошти на заміну тельферів проєктом не передбачені:

«Нині зроблені повністю всі роботи, які відповідають проєкту. До цього ніхто не звертався ні з якими зауваженнями. І коли ми вже вводимо в дію цей об’єкт – тут з’являються нюанси щодо заміни обладнання».

З її слів, проєкт, який другого червня відкоригували на суму 62 мільйона, виконаний стовідсотково.

Нагадаємо, Драматичний театр у Черкасах постраждав від пожежі, яка сталася в 2015 році. Загорання відбулося на третьому поверсі театру через глядацьке крісло. Працівники театру 20 хвилин намагалися самотужки загасити пожежу, однак їм не вдалося це зробити, тому викликали рятувальників. Тоді повністю згоріла глядацька зала на 600 місць, перекриття між поверхами, обвалився дах театру. Вогонь зруйнував 500 квадратних метрів площі приміщення.

Загальна вартість ремонту становила164 мільйони гривень. Ремонт ІІ черги обійшовся у 62 мільйони. Приміщення мали відкрити 23 грудня, однак перенесли через паперову тяганину. Нині ж остаточна дата відкриття не відома.