Монополізація ринку продуктів харчування спричинила зухвале та безпідставне підняття цін у торгівельних мережах по всій країні. При цьому монополісти ще й отримують державну допомогу мільярдами бюджетних коштів.

–  Спочатку уряд скасував державний контроль над цінами на соціально важливі продукти харчування. А зараз лише спостерігає за зміцненням монополістів на цьому ринку, – констатує голова обласної організації партії «Наш край» Анатолій Нужний. – І цей процес уже має катастрофічні наслідки – їжа стає недоступною більшості українців.

Найбільш яскравий приклад монополізації – ринок курятини. Іще нещодавно курятина була одним із доступніших видів м’яса, як за якістю, так і за ціною. На сьогодні близько 60 % ринку курятини монополізовано аграрним олігархом, який щороку отримує державну допомогу у розмірі кількох мільярдів на рік.

– Уся країна, окрім уряду, пересвідчилася, що монополісти без контролю держави можуть, із вигодою для себе, підвищувати ціни. А Кабмін не може зрозуміти, звідки інфляція! На сьогодні ми вже маємо ситуацію, коли ціни на їжу в сусідній Польщі майже вдвічі нижчі, ніж в Україні, – обурюється політик.

За даними Державної служби статистики України, показник видатків на їжу становить 50,3%

У середньому за місяць одне українське домогосподарство витрачає на продукти більше трьох тисяч гривень. Оскільки на харчі витрачається більше половини доходів громадян, то на непродовольчі потреби припадає значно менше – 28,8%.

Майже 13% зарплат іде на оплату послуг – останній показник вищий у містах. У селах натомість відчутніша стаття видатків на особисте підсобне господарство. За наявними даними, жителі міст витрачають на їжу більше, ніж селяни. У середньому, це 3257,19 грн на харчі та безалкогольні напої.

«Наш край» закликає владу навести лад на ринку харчових продуктів. Депутати від партії звернуться до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати свавілля харчових монополій.

– Мільйони українців сьогодні, на жаль, вимушені вибирати: або їсти, або платити комунальний оброк та комунальну данину монополістам! Уряд має негайно повернути державний контроль над цінами на соціально важливі продукти харчування! – зазначає Анатолій Нужний.