Урядова соціальна програма «Прихисток» діє в державі з кінця березня 2022 року. Вона допомагає забезпечити житлом вимушених переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та людям, котрі безоплатно їх прихистили. За даними департаменту соціальної політики, нині в 828 домоволодіннях черкасців офіційно проживає 2361 внутрішньо переміщена особа.

Механізм компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО врегульований постановою Уряду № 333 від 19 березня 2022 року зі змінами. Наприкінці минулого року також було прийнято рішення про збільшення розміру компенсації людям, які прихистили у себе переселенців. Зокрема, в опалювальний період сума відшкодування власникам житла за прихисток людей становить близько 900 гривень на кожну особу.

Департамент соціальної політики приймає повідомлення про розміщення внутрішньо переміщених осіб, про зміни їхнього розміщення, щомісячні  заяви на компенсацію витрат за безоплатне розміщення ВПО, проводить розрахунок розміру компенсації витрат, пов’язаних з безоплатним розміщенням ВПО, готує відповідну звітність.

«За травень-грудень 2022 року прийнято й опрацьовано 1142 заяви-повідомлення про розміщення ВПО, 243 заяви про зміни в розміщенні ВПО. З травня 2022 по січень 2023 прийнято 4825 заяв про призначення компенсації, – інформує начальник управління соціальних гарантій та персоніфікованого обліку департаменту соціальної політики Валентина Литвинович. – 4615 заяв власників житлових приміщень включені до Переліків осіб, що розмістили внутрішніх переселенців та подали заяви про отримання компенсації витрат за квітень-грудень 2022 на загальну суму 7 894 705,65 гривень».

Валентина Литвинович нагадує: аби отримати належні виплати, черкасці, які надали житло переселенцям, повинні своєчасно, до 5 числа кожного місяця, подати інформацію про людей, яких вони прихистили. У зв’язку з воєнним станом прийом у департаменті соціальної політики здійснюється після попереднього запису в робочі дні за телефонами:  095-200-16-45;  067-509-50-26;  093-296-54-58.

Також нагадує про необхідність подачі достовірної інформації. Адже відповідно до Порядку компенсації витрат, виплату особам, що розмістили внутрішніх переселенців, здійснює Товариство Червоного Хреста України. Через спеціальну вебсторінку Товариство проводить вибіркову верифікацію осіб, які повинні отримати компенсацію витрат за розміщення ВПО у відповідний місяць. Посилання приходить через SMS окремо кожному заявнику на компенсацію витрат за розміщення ВПО. Якщо у людини кнопковий мобільний телефон і вона не може пройти опитування по формі за посиланням, отриманим від ТЧХ України, пізніше представники Товариства  вибірково  телефонуватимуть таким особам.

Якщо за результатами верифікації встановлено факт наведення у заяві неправдивої інформації, Товариство Червоного Хреста України передає всю необхідну інформацію Міністерству розвитку громад і територій України та інформує про такі випадки виконавчі органи держадміністрацій і відповідні військові адміністрації, які будуть приймати рішення про виплату компенсації.