22 листопада під головуванням міського голови Олексія Цибка відбулася позачергова 82-а сесія міської ради, в роботі якої взяли участь 26 депутатів. Про це пише Сміла.UA. На порядок денний сесії було винесено два питання:

Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2017 № 61-77/VII «Про міський бюджет на 2018 рік»;
Про укладення Договору на газопостачання з ПАК «НАК «Нафтогаз України».

У роботі сесії взяв участь голова обласної державної адміністрації Олександр Вельбівець та заступники голови ОДА Сергій Овчаренко, Костянтин Омаргалієв.

Всі з нетерпінням чекали розгляду вкрай важливого другого питання. Перед його вирішенням знову виступив голова ОДА Олександр Вельбівець. Він розповів про загрозу отримання непомірних рахунків за газ після 25-го листопада, адже тоді смілянам нарахують у чотири рази більше з додаванням подвійних коефіцієнтів та виплати розбалансу.

Начальник управління ЖКГ Сергій Чередніченко зачитав акт перевірки діяльності ТОВ «СмілаЕнергоінвест» за 2016 рік, про виділення коштів з резервного кошту Державного бюджету в сумі 30 млн грн та зачитав проект рішення «Про укладення Договору на газопостачання з ПАК «НАК «Нафтогаз України». Він доводив, що краще піти на поступки зараз і отримати нормальну ціну на газ, ніж боротися – і платити в 4 рази більше.

Після гарячих дискусій відбулось голосування. 22 депутати були «за» взяття боргу.

Сміляни кричали «ганьба». Люди йшли розчаровані. Але на цьому події ще не закінчились. Активісти перерахували голоси і вважають, що результати голосування неправильно озвучили. Багато хто сподівається на міського голову Олексія Цибка, який може накласти вето на рішення депутатів.

Крім того,  на сесії демонстративно подав заяву на звільнення із посади новопризначений директор КП «Смілакомунтеплоенерго» Ігор Ройко. Він пропрацював на посаді більше місяця. Саме директор КП мав нести відповідальність за підписання угоди із “Нафтогазом”, на цю посаду було покладено ще багато важливих обов’язків. Перед цим Ігор Ройко відверто відстоював свою точку зору – смілянське КП ніяких боргів перед “Нафтогазом” не має і не повинне брати чужі борги.

Тим більше, що з юридичної точки зору, і не має права це робити, адже “СмілаЕнергоінвест” – приватна компанія, а, як з’ясувалось, жодних угод про спільну діяльність міської ради чи комунальних підприємств міста із цим підприємством немає. Тому борги – це відповідальність самої компанії і “Нафтогазу”, адже в них між собою був відповідний договір. Більше того, сплативши кошти споживачів “Нафтогазу” за нібито борги “СмілаЕнергоінвесту” комунальне підприємство наривається на кримінальну справу за розтрату. І в той же час не матиме жодних юридичних підстав відшкодувати борг із підприємства-боржника у судовому порядку, бо немає ніяких договорів з ним. А міська рада, яка передавала “СмілаЕнергоінвесту” міські котельні і мережі у консесію також навряд чи матиме підстави стягнути з боржника кошти, які сплатить “Нафтогазу” комунальне “Смілатеплокомуненерго”, бо мова йде про різні суб’єкти господарювання.

Тож і виходить, що мова йде про нову хитру схему, за якою “СмілаЕнергоінвест” уникає відповідальності за вкрадені гроші і не буде їх повертать, а збитків державному підприємству “Нафтогаз” вже нібито не буде і нанесено, тож кримінальне переслідування злодіїв заступориться. Самі ж сміляни, вийде, сплатять за тепло двічі, бо бюджет міста чи комунального підприємства, звідки відшкодовуватиметься борг,  – це гроші смілянських платників податків і споживачів.

Тож обіцянки влади, що, мовляв, на пересічних смілянах сплата боргу не відобразиться, – повна брехня. Відобразиться! Або комунальне підприємство шукатиме можливості перекривати борг власними силами, а воно може це робити лише за рахунок підняття тарифів, або міська рада з бюджету буде перекидати ці кошти комунальникам, тож, відповідно, буде менше спрямовувати грошей на ремонти тих же, наприклад, доріг чи дитсадків.

І, напевне, керівник комунального підприємства це прекрасно усвідомлював, тому і звільнився.

Після відставки Ройка на сесії виникла заминка – хто ж захоче брати на себе цей важкий обов’язок? Як тепер заключати договір з “Нафтогазом”, не маючи директора КП? Але потім вирішили не прив’язуватись до прізвища, а писати в угоді лише посаду. Цікаво, хто тепер погодиться ризикнути стати директором «вбитого» і приреченого КП «Смілакомунтеплоенерго»?