Запит українців на нові обличчя в політиці стабільно високий. За рік до президентських виборів люди з надією дивляться в бік плеяди молодих політиків. Серед них – очільник руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Нещодавно лідер “Справедливості” відповів на запитання журналістів телеканалу ZIK.

Валентине Олександровичу,  Ви часто наголошуєте на тому, що для покращення життя в Україні потрібно змінити три ключових чинники: подолати корупцію, зупинити війну та запустити економіку. Власне, якщо говорити про корупцію, то ця проблема для української держави чи не найбільш болісна. Фактично кожен політик говорить про неї, але ніхто не може вирішити, тому все здебільшого так  і залишається на рівні балачок та обіцянок. Чого ж не вистачає для того, аби вирішити цю проблему?

Не вистачає політичної волі. А заважає нинішній владі, як і попередній за часів Януковича, надзвичайна корумпованість самої влади. Тому я не просто відповідаю у чому проблема, а й маю чіткий і жорсткий план дій. Я переконаний, що очищення країни, боротьбу з корупцією та її знищення треба почати згори: з президента, з депутатів, з суддів. Зокрема, треба раз і назавжди скасувати недоторканність нардепів, ухвалити закон про імпічмент, скоротити кількість народних депутатів до 300 осіб. Водночас потрібно запровадити справді незалежний Антикорупційний суд  з дуже жорсткими повноваженнями карати за корупцію і повертати вкрадене в бюджет. У тому числі, вкрадене і виведене в офшори за кордон.

Мій другий пункт у нашому плані – задіяння всіх міжнародних контактів для розшуку і повернення в Україну вкраденого: від Павла Лазаренка до Петра Порошенка. Схеми корупційні ті самі, повірте мені. Я довий час працював у дипломатії і маю серйозні партнерські відносини з нашими американськими партнерами. Вони підтримують нас, допоможуть розшукати і повернути вкрадене в Україну. Для мене боротьба з корупцією означає боротьбу з внутрішнім агресором. Я розумію, що саме в цьому причина таких негараздів, такого приниження кожного українця. Гирі на ногах кожного українця – це корупція. А щоб зняти ці ланцюги, їх розбити, я маю рішучість і чіткий план. Це можна і треба робити з новою командою, з новими українцями. Тому так багато громадських патріотичних організацій у русі «Справедливість»: ми знаємо нових, молодих і рішучих, яких можна приводити до влади. Справді, нова Україна вже є. Вона серед добровольців, ветеранів АТО, молодих журналістів, активістів, медиків. Це є справжня Україна. І така Україна може і має бути по-іншому збудована, відбудована через очищення влади.

Важливим для подолання корупції і водночас доволі болісними для українського політикуму та олігархату є питання створення Антикорупційного суду. Ваша експертна думка щодо того, ким і навіщо блокується створення такого суду? Чи справді Антикорупційний суд замкне так зване умовне коло, яке потрібне для того, щоб корупціонери отримували заслужене покарання?

Я переконаний, що панічний переляк Порошенка і всієї його влади заважає вже три роки, щоб запрацював Антикорупційний суд. Такий суд потрібен, щоб жорстко карати корупціонерів. До речі, кримінальну відповідальність за корупцію треба посилювати для того, щоб повертати вкрадене, і для того, щоб правосуддя та справедливість вершилися бодай в одному суді. На моє переконання, жорсткі покарання мають бути для всіх, незалежно від того, чи є ця людина президентом, прем’єром чи не обіймає високих посад. Саме так треба урівняти всіх перед законом. Живіть так, як живуть усі громадяни України, ходіть у ті самі лікарні, діти ваші мають навчатися в тих самих школах. Жодних привілеїв! Державна служба має справді стати службою для громадян України. Тому я сам ніколи не користувався жодними привілеями і буду відстоювати їх скасування: відміну так званих спецлікарень, спецшкіл і так далі. Нарешті в Україні має з’явитися влада, яка служить людям і відповідає перед людьми. Це два ключових принципи для очищення країни. Тому для знищення корупції мають бути найжорсткіші покарання. Рух «Справедливість» узяв до своєї програми жорстке посилення кримінальної відповідальності, ми змінимо законодавство і впровадимо відсутність терміну давності за корупційні злочини і запровадимо це так, як у маленькій Словенії – відшкодування за корупцію людям та бюджету держави.

Політики дедалі частіше говорять про вступ України в НАТО та миротворчу місію ООН в Україні. Хоча часто це виглядає як звичайнісінький піар та популізм. Ви вірите в такий розвиток подій?

І вступ України в НАТО, і миротворча місія ООН провалені українською владою. Не вирішено жодного із цих питань. Це гірка правда, і, на жаль, для нас, громадян України, більше ніж чотири роки знову втрачено після Революції Гідності. Ми ж тоді всі, від Волині і до Запоріжжя, відстояли європейську інтеграцію, свободу слова і чесні вибори. Саме за це боролися люди. Зараз після останнього саміту НАТО я, як фахівець, побачив, що максимум, що зробили наші партнери – підтвердили, що ми знову прагнемо в НАТО. Скільки можна дурити українців? Давно потрібно було розробити національний план і з європейськими партнерами, і з НАТО, збільшити фонди фінансування та програми для підтримки Збройних Сил України. Ми це робили у 2014-му році, робив я і раніше. Тоді були збудовані полігони, і багато інших можливостей було саме через конкретні проекти в інтересах української безпеки. Ось так я розумію справжню інтеграцію України в НАТО. Це побудова на своїй території сучасних центрів для сил безпеки та оборони.

А як щодо миротворчої місії?

Взагалі-то, про цю тему заговорили й забули. Я вважаю, що влада тоді збрехала громадянам України і зараз сором’язливо намагається замовчати це питання. Нам потрібна моніторингова місія ООН, я так вважаю як фаховий дипломат. На тимчасово окупованих територіях така місія потрібна, і в моєму плані деокупації вона передбачена, але не на словах, а насправді. Ця місія потрібна для того, щоб задіяти міжнародні гуманітарні програми, фонди та гроші, щоб потім вирішувати питання на вже звільнених територіях. Це насамперед відновлення інфраструктури, доріг, лікарень, шкіл і помешкань. Треба дати переселенцям можливість знову повернутися додому. Ось для цього була потрібна моніторингова місія ООН, а не балачки про миротворців, які так і не вирішила влада.

Як відомо, НАТО є чи не найбільшим подразником для Росії. Чи не призведе тісна співпраця чи то й імовірний вступ України в НАТО до ще більшої ескалації конфлікту та посилення вогню?

Нашим національним інтересам, безпеці громадян України відповідає інтеграція в ЄС, європейські стандарти для наших збройних сил та сил безпеки. У контексті цього треба говорити і про членство в НАТО. Російська федерація є агресором проти України. Збройні сили Російської Федерації, її спецслужби і найманці якраз і окупували українські території. Тому таке чітке розуміння того, що твориться на нашій землі, спонукає до конкретних дій, щоб захистити кожного українця . Російська федерація має зупинити агресію, вивести свої війська, і після цього можна та треба думати, як вирішувати подальші питання із цією країною, яка справді є нашим сусідом, і від цього ніде подітися. Однак ця країна має зупинити свій режим, повернути наших бранців, політв’язнів. Її треба об’єктивно розуміти, бо коли ти розумієш правдиво, то ти знаєш, що робити.

Нещодавно в Гельсінкі відбулася зустріч президентів Сполучених Штатів і Росії.  Аналізуючи риторику глав держав, експерти говорять про невтішні меседжі для України. Дайте свій фаховий аналіз, невже  варто очікувати послаблення тиску на агресора?

Росія здійснює військову агресію проти України, починаючи з лютого 2014 року. Путін завжди був і є агресором. Ми це побачили, коли пішли на фронт з хлопцями із Майдану, з українськими добровольцями. Рівно чотири роки тому ми розслідували терористичний акт в українському небі, коли російські військові збили малазійський боїнг. Згадайте, я тоді не просто розслідував, на другу добу всі результати були відомі, і розслідування було закінчено. Тепер усі міжнародні експерти підтверджують наші висновки. Тобто від першого дня я був на передовій і, як бачите, не помилився тоді в жодній дії.

Треба розуміти, що зустріч президента США з Путіним у Фінляндії для нас означає, що американська сторона не визнала і не визнає окупацію Донбасу й анексію Криму. Також американці підтримували, і ми будемо пацювати, щоб продовжували підтримувати нашу обороноздатність.

Ви згадували про підтримку республіканців із Сенату.  Із цим і справді важко сперечатися, адже республіканці на чолі із сенатором Маккейном неодноразово допомагали українцям, лобіювали наші питання… Чому ж тоді президент Трамп, який, фактично, теж республіканець, не настільки рішуче підтримує Україну?

Я не думаю, що він менш лояльний до України. Я знаю, що стільки рішучих кроків, скільки саме цей президент США зробив проти Росії, проти країни-агресора, не робив жоден інший президент. Для прикладу, вислав російське посольство із Сан-Франциско, запровадив санкції стосовно двохсот російських олігархів, його партія цими днями винесла серйозні санкції проти «Північного потоку 2», на які навіть Німеччина не наважилася.

Я говорив і буду повторювати, що нам потрібно повернутися до головного – захищати національні інтереси. Не чекати, що хтось щось зробить за Україну, а самим відстоювати наші інтереси. Я сам такий, я людина дії. Коли ти сам говориш за свою країну, маєш чіткий план, захищаєш її як президент, тоді тебе поважають союзники. Це в міжнародній політиці – ключовий принцип.

Раніше Ви заявляли, що розглядаєте можливість балотуватися у президенти України.  На сьогоднішній день таке рішення вже прийнято?

Так, я і Рух «Справедливість» ухвалили таке рішення. Тисячі людей, які є в нашому русі, підтримують програму і наш план дій. Це означає, що людям справді набридло жити за такої корумпованої влади і в бідній країні. Люди вже доведені до відчаю. Тому моя мотивація і мотивація моєї команди – зробити все можливе, щоб захистити таких людей і знищити корупцію задля того, щоб захистити громадянина, щоб очистити країну і відновити економіку. Завдяки цим принципам я йду на президентські вибори і маю чіткий план дій. І друге, що дуже важливо. Громадський рух «Справедливість» сильний тим, що ми об’єднуємо сотні громадських організацій, і саме там є нові молоді люди, які мають прийти до влади для того, щоб зробити те все, про що ми сьогодні говорили.