Як отримувати гроші – на руки чи на картку мають вирішувати самі пенсіонери. Змушувати їх переходити на банківське обслуговувавання не будуть. Такої згоди дійшли керівники профільних міністерств і “Укрпошти”, розповів Суспільному керівник черкаського підрозділу Олександр Марченко.

Із 1 вересня має набути чинності постанова, яку ухвалив Кабмін 29 березня про виплату пенсій на картку.

Далеко не всі пенсінери готові до “осучаснення” виплат: більшість просто не знає, де зніматиме кошти, бо не в кожному населеному пункті є банкомат. Та і без живих “грошей” у селі не обійтись: треба і в магазин сходити, і за оранку заплатити.

Надії Шелудько з Худяків до обласного центру їхати 30 кілометрів.

“У Черкаси ми не поїдемо, або якщо й поїдеш, то це треба знайти той банк, чергу вистояти, сидіти там”, – розповіла пенсіонерка.

На “заслуженому відпочинку” вони з чоловіком уже п’ять років. І вже звикли, що отримують пенсію, не виходячи з дому.

“У мене батько практично не ходячий, але ж пенсію отримує. То йому тільки треба додому приносити. Якщо вже скажуть що обов’язково, то будемо і на карточки переходити, але дуже хочемо, щоб листоноша приносила,” – зазначив Анатолій Шолудько.

Люди старшого віку особливо хвилюються за те, чи принесуть їм пенсії додому, розповіла листоноша Галина Герешенко:

“Багато людей самотніх. Діти у них далеко, вони самі вдома. Вони дуже бояться цих карточок. Просять: «Дайте нам дожить віка з грошима»”.

Місцева жителька Роза Василина отримує пенсію на картку. Тому не “прив’язана” до листоноші, гроші їй знімає син.

“Мені у всьому діти допомагають, а так, щоб сама, то звісно було б незручно”, – розповіла вона.

Загалом у Худяках листоноші обслуговують 422 пенсіонери. Це близько 80 відсотків від усіх, кому призначені виплати, розповіла начальниця поштового відділення Любов Чешун.

Нововведення не стосуються тих, кому за 80, осіб з інвалідністю першої групи та тих, хто потребує стороннього догляду, розповіла начальниця управління обслуговування громадян Обласного пенсійного фонду Тетяна Хилик.

Усі решта мають обрати банк, куди їм перераховуватимуть пенсію.

До першого вересня проведуть конкурси та визначать організації, які будуть здійснювати виплати. Доти пенсіонерів обслуговуватиме “Укрпошта”.

Оскільки банкомати є лише у п’яти відсотках сіл Черкащини, “Укрпошта” – чи не єдина організація, яка може забезпечити доставку пенсій, розповів керівник черкаської дирекції Олександр Марченко. Щоб не залишити людей без готівки, нині це питання узгоджують з урядом.

“Цю постанову потрібно інтерпретувати не як зобов’язання, а можливість чи право людини визначитися в якій установі вона хоче отримувати пенсію. Ми своїм пенсіонерам доводимо, що все нормально, що ми будемо й надалі носити пенсії”, – зазначив він.

На його думку, навіть після першого вересня пошта буде так само приносити пенсіонерам кошти, доставляти соціальну допомогу і разом з цим надавати всі інші поштово-фінансові послуги.