За останні півроку Черкаси поступово перетворюються на велике сміттєзвалище, перебираючи «сміттєву» першість у Львова…

Перша «ластівка» майбутньої кризи замайоріла над Черкасами у грудні 2017 року. Саме тоді у соцмережах стали масово з’являтися світлини переповнених сміттєвих баків та стихійних сміттєзвалищ у самісінькому центрі міста.

Ще 19 грудня керівник комунального підприємства «Черкаська служба чистоти» Олександр Савенко направив міському голові листа із застереженням, що на місто насувається сміттєвий колапс.

«В місті Черкаси склалась критична ситуація із вивезенням твердих побутових відходів. КП «Черкаська служба чистоти» визнана офіційним надавачем послуг  з вивезення ТПВ в місті Черкаси. На сьогоднішній день автопарк підприємства застарілий та зношений на 100 відсотків. Власна техніка для збирання та вивезення відходів у підприємства відсутня. Наше підприємство повністю залежить від роботи приватної структури, яка не в змозі якісно та вчасно вивезти відходи з міста. Про це неодноразово наголошувалось представникам Черкаської міської ради».

Тож перший виток сміттєвого колапсу перекладають на підрядника – ТОВ «Умвельт Україна», що виправдовується поломкою половини сміттєвозів. Проте ситуація з вивезенням сміття потроху стабілізується.

А вже у перших числах січня, коли більшість містяни ще святкують Новий Рік, сміттєва криза набуває політичного забарвлення.

Саме в цей час починає «лихоманити» міську раду і виконком, Черкаси входять у 2018-й без прийнятого бюджету і «сміттєва» криза розгоряється новою силою.

Очільник служби чистоти, депутат від БПП Олександр Савенко мимоволі «втягується» у конфлікт між міським головою Анатолієм Бондаренком та секретарем міської ради Олександром Радуцьким.

І вже 4 січня заявляє про розповсюдження у стінах мерії чуток: «В міській раді присутні розмови щодо саботажу працівників нашого підприємства з метою організації антисанітарного стану міста. Хочемо запевнити Вас, що дана інформація не відповідає реальному стану справ. Всі працівники підприємства знаходяться на своїх робочих місцях та виконують покладені на них посадові обов’язки. Робимо все можливе для вчасного та якісного вивезення побутових відходів. Окремі працівники підприємства працюють по вихідних та святкових днях. Ми працюємо на громаду міста і будемо виконувати всі необхідні роботи, що відносяться до компетенції нашого підприємства».

Приблизно у цей же час, керівник ще одного комунального підприємства, що має відповідати за санітарний стан міста ЧЕЛУАШу Олексій Мельник звинувачує у створенні сміттєзвалищ самих же містян.

«Я вважаю, що люди повинні мати совість та перестали смітити, адже у нас стихійні сміттєзвалища із року в рік виникають в одних і тих же місцях. Незалежно від того, скільки б ми сміття не прибирали – воно там постійно з’являється”, – зазначав Мельник у коментарях ЗМІ.

А потім місто накрило снігом і питання сміття відійшло на дальній план, адже як жителів Черкас, так і його очільників першочергово турбували прибирання снігу та льоду на автошляхах, відсутність у будинках міста світла, опалення та води. Тим більше, що прибирання «крижаного сміття» нічим не краще налагоджено, як і звичайного.

І вже у останні дні лютого стає відомо, що керівник служби чистоти, що входить до опозиційної меру команди, пише заяву на звільнення «за згодою» сторін. Новою очільницею підприємства стає 30-річна Іщенко Віра Ігорівна, не надто відома в Черкасах до свого призначення.

Нова керівниця активно береться «рятувати» місто та починає звітувати про проблеми та виконану роботу.

«Станом на 15.00 годину 01.03.2018 на маршруті знаходяться три автомобілі ТОВ “Умвельт Україна” з 7 мінімально необхідних. Відсутність авто на маршруті підрядник пояснює поламкою та триваючим ремонтом. Ситуація ускладнюється складними погодніми умовами та як наслідок, подекуди, у зв’язку з насипами снігу, неможливістю доступу сміттєвозів до контейнерних майданчиків. За результатами зустрічі з представниками ТОВ “Умвельт Україна” прийнято рішення скоординувати спільні дії зокрема: 1. За допомогою техніки КП “Черкаська служба чистоти” розчистити площадки для можливості під’їзду сміттєвозів до контейнерних майданчиків. 2. Скориговано маршрут сміттєвозів для забезпечення першочергового вивозу сміття з Південно-Західного району та Лісового району. Представник ТОВ “Умвельт” дав обіцянку завершити ремонт двох автомобілів та вивести їх на маршрут до завтрашнього ранку», – з’являється практика звітів перед громадою у соцмережі.

Проте… всього на кілька тижнів. А вже 25 квітня ентузіазм молодої керівниці схолов настільки, що вона написала заяву про звільнення. Мовляв, не бажаю працювати у «заполітизованій» структурі, за якою тягнеться шлейф кримінальних проваджень.

І от з настанням тепла сміття знову масово «накрило» місто. Гори відходів, вчасно не вивезені, почали «проростати» з-під снігу, додало клопоту і масове прибирання напередодні Великодня і нова проблема – відсутність двірників.

Ще за «одаричівських» часів після чергової реорганізації СУБів усі двірники перейшли працювати на приватні фірми, тепер ця «присубівська» структурка для «перекачки» бюджетних коштів із кишень комунальників до приватників належить близькому до міського голови депутату-«батьківщинівцю» Юрію Тренкіну.

«Вони виграли тендер майже на вісім мільйонів. А зараз у них вже з’являється субпідрядник, і що цікаво – зареєстрований у Чигиринському районі.  – розповідає депутат, екс-секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький. – У цих ФОПах, що беруть субпідряди немає необхідної кількості працівників. А ті що є отримують лише 40% від мінімальної зарплатні, і ту у конверті. Два рази були інциденти  у мікрорайоні «Митниця» , а останній раз на моїх очах, коли в нетверезому стані ще з вечора двірник спав у господарському приміщенні, і люди з вечора чули лайки…»

За словами Радуцького, нині комунальні служби міста керуються принципом «чим гірше – тим краще». Адже міський голова Анатолій Бондаренко особисто зацікавлений, щоб повернути прибирання зелених зон.

Ще наприкінці минулого року тодішній секретар міської ради повстав проти тендеру на шістдесят мільйонів гривень, з яких понад три мільйони мали б іти на прибирання, а найвірогідніше, осісти у наближених до міського голови осіб.

Свій рецепт про вирішення сміттєвої кризи за 30 секунд має попередній міський голова Черкас Сергій Одарич.

«Мене просто дратує повна імпотенція міського голови і його виконкому. То їм треба автомобілі купувати, то контейнери… Купуйте, що хочете. Розробляйте стратегічні плани хоч роками. Але зараз візьміть і за тиждень вичистіть місто! Ви всі зранку до вечора сидите в ФБ. Достатньо лише на 30 секунд вилізти з соцмереж і ввести пошуковий запит “вивозимо ТПВ”. Відразу отримуєте пропозиції як по вивезенню відходів, так і по оренді автомобілів чи контейнерів. Орендуйте два авто на тиждень – і місто стане чистим. Невже це так складно???!!!» – пропонує Сергій Олегович.

Нині знайти винного у сміттєвій проблемі в місті складно. Очільник Черкас на тиждень подася до Китаю, «свободівський» виконком більш зайнятий піаром з тваринами-деревами-дітьми, комунальне підприємство «безголове»… а після традиційних «майовок», що їх наші громадяни полюбляють святкувати з розмахом, гори сміття треба буде розгрібати до наступного Нового року… Хіба що про бажання пропхнути тендер на 60 мільйонів на прибирання правда і його таки пропхнуть. У іншому випадку – жодних шансів.

Варвара Горова