У черкаському онкодиспансері на 80% готовий бункер для лінійного прискорювача. Цей апарат дозволить полегшувати стан пацієнтів з допомогою променевої терапії. Він більш точний та менш шкідливий, проте потребує спеціального приміщення. Будівництво приміщення для прискорювача розпочали наприкінці 2022 року, розповів Суспільному керівник установи Віктор Парамонов.

За словами начальника обласної військової адміністрації Ігоря Табурця, завершення робіт нині затримується:

“Ми зіткнулися з елементарними проблемами, з якими стикається установа, яка щось будує. Це співпраця, взаємодія і координація між забудовником та генеральним підрядником, яким виступає дирекція онкодиспансеру, та між проєктантами, які все викладають на паперах. Наразі, оскільки проєктні рішення не внесені, підрядник не може виконати роботи. Ми прийняли рішення зробити окремі доручення, щоб усі розуміли свої завдання і таким чином проєкт рухався”.

Табурець каже, що Черкащина входить в четвірку перших областей України, де це обладнання буде встановлене. Тому до кінця літа планують завершити роботи і встановити прискорювач.

Лінійні прискорювачі закупило Міністерство охорони здоров’я. Та щоб отримати і встановити таке обладнання, необхідний спеціальний бункер, який нині й будують.

Для роботи з прискорювачем потрібні і кваліфіковані фахівці, додав Віктор Парамонов:

“Уже проходять наради за участі лікарів-радіологів і інженерів-радіофізиків, які будуть тут працювати. Питання кадрового забезпечення інженерів, наприклад, не менш важливе ніж те, як правильно змонтувати захисні двері. Воно більше, тому що в Україні не готують таких фахівців”.