Із середини червня, коли більшість дитячих закладів оздоровлення та відпочинку запрацювали на всю потужність, почалися випадки масових отруєнь дітей.

Протягом двох тижнів інциденти сталися у трьох областях. Жертвами кишкової палички в дитячому таборі «Маяк» (Запорізька область) стали 62 дитини та п’ять дорослих, у дитячому таборі Старосамбірського району (Львівська область) було шпиталізовано шестеро дітей із харчовою інфекцією та токсоінтоксикаційним синдромом, у Тернопільській області п’ятеро дітей госпіталізовано із діагнозом гострий гастроентероколіт, у Донецькій області у м. Покровську внаслідок отруєння госпіталізували п’ятеро дітей.

«Ці факти свідчать, що влада не контролює ситуацію. Уряд так і не перевірив дитячі заклади перед канікулами, незважаючи на обіцянки. Напередодні канікул я наголошував, що діти мають оздоровлюватися безпечно. І під кожним документом щодо безпеки дитячих закладів мають підписуватися чиновники найвищих посад, а не вихователі. А Міністр має нести не тільки політичну, а й кримінальну відповідальність за збереження здоров’я українських дітей», – наголошує голова обласного осередку політичної партії «Наш край» Анатолій Нужний.

За даними Держпродспоживслужби, у 2018 році в Україні працюють 9400 установ оздоровлення та відпочинку дітей. При цьому Держпродспоживслужба оприлюднила інформацію перевірки закладів станом на кінець травня. За червень і вже початок липня – жодних нових даних!

Станом на 25 травня представники служби перевірили 5,5 тисячі установ. Порушення санітарних норм і правил виявили в кожній четвертій. Основними проблемами, виявленими державною комісією, стали:

– організація харчування;

– недотримання санітарно-епідеміологічних норм;

– невиконання вимог щодо зміцнення матеріально-технічної бази.

«Виявляється, що в Україні у ХХІ столітті у багатьох установах для відпочинку дітей існує проблема водопостачання та каналізації. Централізованої або локальної каналізації сьогодні немає у 40% установ. 293 установи для відпочинку дітей у 2017 році працювали на привізній воді. Держпродспоживслужби ніби й розповідала власникам оздоровчих закладів які порушення треба усунути. Але результатів щодо усунення проблем так і не повідомила», – каже Анатолій Нужний.

Партія «Наш край» звертається до уряду та правоохоронних органів із вимогою негайно перевірити дані про порушення роботи дитячих таборів та особливу увагу приділити випадками отруєння. Закликаємо створити комісію з контролю за діяльністю дитячих таборів, до якої мають увійти представники різних служб. Наші діти мають відпочивати у безпеці.