Щорічно у третю неділю листопада відзначається День працівників сільського господарства в Україні. Це свято, присвячене всім аграріям країни, було засноване в 1993 році. Тоді президент України підписав указ про заснування професійного свята всіх працівників сільського господарства, а також підприємств, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини та виробництвом харчової продукції.

Сьогодні український аграрний сектор із потужним потенціалом виробництва – саме та ланка, що є локомотивом розвитку всієї національної економіки. Весь світ знає, що в Україні найродючіші землі, а клімат дуже сприятливий для розвитку сільського господарства.

Запроваджені Урядом України програми підтримки агровиробництва доводять свою ефективність та набирають обертів.

Черкаська область відіграє важливу роль у системі господарства України, як регіон із високорозвинутим агропромисловим комплексом. Основу комплексу області складає сільське господарство, спеціалізацією якого є зерново-буряковий комплекс із розвинутим тваринництвом.

На Черкащині нараховується близько 1900 сільськогосподарських підприємств, серед яких переважають фермерські господарства, сільськогосподарські кооперативи, приватно-орендні підприємства. Цьогоріч Черкащина посідає третю сходинку поміж областей-лідерів в Україні за рівнем урожайності зернових.

Сучасний аграрій це не просто людина, котра займається бізнесом в аграрній сфері, забезпечує якісним продовольством споживачів, а й той, хто несе відповідальність за соціальну сферу, захист навколишнього середовища та багато інших, пов’язаних із сільським господарством аспектів.

 Сільське господарство продовжує нарощувати свій потенціал на світовому аграрному ринку. І цій, як і будь-якій іншій галузі, потрібні фахівці. Одним з найважливіших і найзатребуваніших спеціалістів у сфері сільського господарства є агроном. Зокрема, з початку 2018 року до обласної служби зайнятості надійшло 76 вакансій агронома, з них – 73 укомплектовано.

 Завданнями агронома є застосування нових методів для підвищення врожайності, експериментування з новими культурами, які не вирощуються в тій чи іншій місцевості. Одночасно – це вчений-селекціонер і бригадир на польових роботах. Про роботу агронома можна говорити багато, але точно можна стверджувати, що це – відповідальний помічник керівника господарства, від якого залежить успіх ведення аграрного бізнесу.

Не менш важливою професією у сфері сільського господарства є лікар ветеринарної медицини. До його обов’язків  входить постійне спостереження за станом тварин, виконанням правил догляду за ними, годування, утримання та відтворення. Ветлікар здійснює систематичні профілактичні заходи та суворо контролює виконання санітарно-гігієнічних норм на сільськогосподарських підприємствах.

Вакансії лікаря ветеринарної медицини надходили до обласної служби зайнятості  від багатьох роботодавців, які провадять свою діяльність у напрямку тваринництва. Серед них: «ПАТ Миронівська ПФ», ПСП «Лідер», ТОВ «Агро-Рось», СФГ «Агра», ТОВ «Золотоніський бекон», СТОВ «Маяк-Агро», ПП «Бережани», СТОВ «Продовольчий Альянс». Загалом, до обласної служби зайнятості за 10 місяців поточного року надійшло 51 пропозиція роботи за цією спеціальністю, 45 вакансій – було укомплектовано.

Звичайно ж, що сільське господарство не обходиться без тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. Сучасний тракторист володіє знаннями та навиками багатьох сільськогосподарських професій: водія, саме тракториста, механіка, знає будову і правила експлуатації тракторів і сільськогосподарських машин, ознаки основних несправностей і способи їх усунення. Слід зазначити, що за цією професією протягом січня-жовтня 2018 року роботу шукали понад 1300 безробітних громадян. Для них, обласною службою зайнятості було запропоновано понад 1600 вакансій тракториста сільськогосподарського виробництва та понад 700 вакансій тракториста. Пропозиції роботи надходили в переважній більшості від ТОВ «Аграрій СВПП», ТОВ «Дукра Агро», СТОВ «А.Ф. Злагода», ТОВ «Олімп», СВГ «Обрій», СТОВ «Зернова компанія «Хорс», ПОП «Соколівка», СТВО «Перемога», СТОВ «Красенівське» та ін.

Серед інших затребуваних професій сільського господарства слід зазначити: тваринника, овочівника, оператора машинного доїння, свинаря, птахівника тощо.

Варто відмітити, що з початку 2018 року за сприянням обласної служби зайнятості було працевлаштовано понад 13 тисяч жителів сільської місцевості. Зокрема, у сфері сільського господарства понад 6,5 тисяч осіб.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ