Відтепер на рахунки боржників знову можуть накладати арешт. Відповідний закон набув чинності 6 травня, пише сайт 18000.

У ТОВ “Черкасиенергозбут” закликають черкащан погасити наявну заборгованість. В іншому разі – товариство буде змушене звернутися до суду і через виконавчу службу накласти арешти на рахунки боржників у банківських та інших фінансових установах. Крім цього, такі дії потягнуть за собою додаткові витрати споживача на компенсацію судового і виконавчого збору.

Що змінилося?

Раніше в Україні діяло положення про тимчасове (на час воєнного стану) припинення звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника.

Проте 6 травня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану». Ним зокрема внесено зміни до Закону України «Про виконавче провадження», а пункт 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» викладено у новій редакції.

Відтепер державні та приватні виконавці знову мають право вчиняти дії щодо звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника.

Як відбуватиметься процес стягнення заборгованості?

Як розповів начальник юридичного відділу “Черкасиенергозбуту” Дмитро Борисов, за законом, кожен споживач має оплатити платіжку за спожиту електрику до 20 числа. Якщо цього не відбувається, надалі товариство надсилає боржнику вимогу добровільно сплатити борг. Коли споживач не реагує, на нього може бути подано позов до суду з метою примусового стягнення заборгованості. У цивільній інстанції рішення набирає законної сили через місяць. Із ним товариство вже може звертатися в органи державної виконавчої служби, які примусово стягують заборгованість із боржника.

Кому насамперед можуть арештувати рахунки?

За словами Дмитра Борисова, фактично боржником є кожна особа, яка не заплатила за спожите електропостачання до 20 числа наступного місяця. Проте зазвичай щодо таких боржників жодних дій “Черкасиенергозбут” не вчиняє.

– До одноразових затримок із оплатою ми ставимося лояльно, адже все може бути. У людини могли виникнути якісь непереборні обставини, які завадили їй вчасно оплатити рахунок. Аналізуючи питання оплат, ми звертаємо увагу на дві речі: період заборгованості, а також суму. Адже один споживач може за місяць спожити електроенергії на 500 гривень, а інший – на 10 тисяч. Якщо сума заборгованості велика або людина тривалий час не платить і не реагує на наші повідомлення, ми будемо змушені звертатися щодо стягнення боргу в судовому порядку, – говорить юрист.

Скільки вже заборгували за світло черкащани?

41 мільйон – таку суму заборгували черкащани за спожиту електроенергію станом на початок червня. Загальна кількість споживачів, у яких виникла така заборгованість, 78 563.

Як сплатити борг?

Для уникнення судових тяганин “Черкасиенергозбут” закликає черкащан добровільно погасити заборгованість. Після проведення оплати слід повідомити про це працівників свого центру обслуговування споживачів. У разі фінансових складнощів, черкащани також можуть укласти договір реструктуризації боргу і сплачувати його поступово.