У Черкасах у “ліфтовій пастці” щодоби опиняється близько пів сотні людей. Таку статистику у коментарі Суспільному озвучив головний інженер підприємства “Черкасиліфт” Едуард Латинін.

Із його слів, на визволення пасажирів аварійна служба витрачає від 30 хвилин. Нині ж, через значне навантаження, чекати порятунку доводиться понад годину.

Черкасець Віктор Горкун живе на п’ятому поверсі. Неодноразово бачив, як мешканці будинку опинялися у “ліфтовій пастці”. Тому разом із сусідами на такий випадок облаштували ліфт необхідним.

“У кожному ліфті мешканці поставили стільчики. Є відерце відповідно. Склад: хлібці з бурячком, водичка, є ковдра, є сік, є стаканчики”.

Турботливі сусіди постійно поповнюють коробку із запасами, додав чоловік: “Я не раз бачив, що дехто підносив те, що він вважає за потрібне додати у ці коробки. Емоції переповнюють, коли ти бачиш що людина долучається до такої акції, допомоги”.

З відключенням електроживлення роботи додалося, розповів головний інженер підприємства “Черкасиліфт” Едуард Латинін. Оскільки аварійних бригад у Черкасах лише чотири, то визволити людей у короткий термін вдається не завжди.

“У мирний час було 30-40 було просто зупинок, а не застрягань. Застрягань одне — два, ну п’ять — сім нехай. На сьогодні ми маємо 70-80 застрягань на добу. Регламент на звільнення пасажирів з кабін, що зупинилися 30-45 хвилин, але ж самі розумієте, що масові застрягання то ніяк аварійна служба не може гарантувати вчасно звільнення людей”.

Утім, якщо ви опинилися у ліфтовій пастці”, то не намагайтеся самостійно відкрити ліфт та завжди беріть із собою телефон. Такі основні поради, яких просить дотримуватися Едуард Латинін:

“Я закликаю людей міста Черкаси не користуватися ліфтами під час повітряної тривоги й уважно слідкувати за аварійними відключеннями електроенергії. Якщо вже це сталося, то у жодному разі не потрібно намагатися самостійно покинути кабіну — це, по-перше, небезпечно. По-друге, є, на жаль, випадки в Україні травмування людей”.