Кабінет Міністрів України ухвалив автоматичне продовження низки соціальних виплат із 1 січня 2023 року. Водночас є перелік категорій громадян, яким потрібно звернутися для переоформлення соціальних виплат і допомог. Докладніше роз’яснює заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова.


Аби забезпечити адресність соціальної допомоги та створити зручні процедури для людей під час воєнного стану, з ініціативи Мінсоцполітики Уряд 27 грудня прийняв постанову “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 р. № 1040 і від 7 березня 2022 р. № 214”.

Катерина Бінусова пояснює, що згідно зі змінами, з 1 січня будуть автоматично продовжені такі соціальні виплати та допомоги:
*на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
*на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
*дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
*особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
*особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;
*особам, які не мають права на пенсію;
*особам з інвалідністю.

При цьому посадовиця звертає увагу, що внутрішньо переміщені особи продовжать автоматично отримувати допомогу на проживання з 1 січня 2023 року, без додаткових звернень до органів соцзахисту.

«Раніше для продовження соціальних виплат з 1 січня 2023 року потрібно було переподати документи. Через складну ситуацію в Україні та перебування багатьох громадян за кордоном, Кабмін за ініціативи Мінсоцполітики прийняв рішення автоматично їх продовжити до завершення воєнного стану та ще одного місяця після цього», – пояснює Катерина Марківна.

Також до 31 грудня 2023 року автоматично продовжуються виплати непрацюючим працездатним особам, які доглядають за людьми з інвалідністю I групи, або за тими, хто досяг 80-річного віку.

З нового року соціальні виплати в Україні автоматично нараховуватимуться тільки жителям тимчасово окупованих територій або регіонів, у яких тривають активні бойові дії.

Решта категорій громадян для відновлення виплат від держави повинна підтвердити право їх отримання. Відтак з 1 січня 2023 року мають подати необхідні документи до органів соціального захисту. Зокрема, для отримання:

* державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
* державної допомоги на дітей одиноким матерям;
* допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та пільги.

За детальнішим роз’ясненням телефонуйте до громадської приймальні департаменту:
095 200 16 45
067 509 50 26
093 296 54 58