Повернутися до роботи навіть після нетривалої відпустки — неабиякий стрес. А якщо до цього додається адаптація дітей до школи й садочка, безліч накопичених за час відсутності на робочому місці завдань, — це може значно ускладнити процес адаптації. Проте варто пам’ятати, що запорука ефективної та комфортної праці — це міцне фізичне і психічне здоров’я.

Всесвітня Організація охорони здоров’я наголошує, що психічне здоров’я — це не тільки відсутність психічних розладів, а стан благополуччя, в якому людина  може протистояти стресам, самореалізуватися, продуктивно й ефективно працювати, здійснювати внесок у життя суспільства. Важливо дбати про своє психічне здоров’я, навчитися долати стресові ситуації, дослухатися до власних потреб і не перевтомлюватися.

Як подбати про себе та з найменшим рівнем дискомфорту  повернутися до ефективної роботи – розповімо нижче.

Налагодьте режим сну та відпочинку

Достатня кількість сну знижує загальний рівень стресу, а нестача спричиняє стомлюваність і дратівливість, погіршує концентрацію уваги, провокує переїдання  тощо. Рекомендуємо відкоригувати співвідношення тривалості сну та активності, при якому тривалість сну становитиме не менше 7 годин.

Споживайте здорову їжу

Організму для ефективної роботи потрібна не лише достатня кількість відпочинку, а й енергетичний ресурс із поживних речовин та мікроелементів. Якщо дотримуватися раціонального та збалансованого раціону харчування, усе необхідне можна отримувати з продуктами харчування. Продукти, багаті на клітковину (овочі і фрукти, цільнозернові продукти), білки, жири та вуглеводи допоможуть вашому організму отримувати все необхідне для повноцінної роботи. Їжте сир, рибу, яйця, бобові, яблука, макарони та хліб із борошна грубого помелу, горіхи, споживайте  достатню кількість питної води.

Пам’ятайте про тарілку здорового харчування. Їжа має бути кольоровою і різноманітною:

  • ½ тарілки у кожному прийомі їжі мають становити овочі і фрукти, водночас варто обмежити споживання картоплі, яка негативно впливає на рівень цукру в крові.
  • ¼ тарілки мають становити цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсянка, ячмінь, гречана крупа, зерна пшениці, а також продукти, виготовлені з них.
  • ¼ тарілки має залишатися за білковою їжею – куркою, рибою, бобовими. Їх можна їсти як монопродукт, так і додавати в овочеві салати. Радимо обмежити  споживання червоного м’яса і виключити з раціону перероблене – ковбаси, сосиски тощо.

Не бійтеся жирів! Додавайте до страв рослинні олії в помірній кількості: оливкову, гарбузову, кукурудзяну, соняшникову тощо. Уникайте тих, які містять шкідливі трансжири.

Вживайте достатню кількість рідини, але надавайте перевагу звичайній воді замість солодких напоїв. Додайте у щоденне меню 1-2 порції молока або молочних продуктів. Денна порція фруктових соків не має перевищувати 150 мл. Важливо також обмежити споживання кофеїну, солі та цукру, відмовитися від шкідливих звичок.

Додайте активності в життя

Регулярні фізичні навантаження допомагають подолати стресові ситуації, підвищують працездатність, сповільнюють старіння, знижують ризик виникнення серцево-судинних хвороб, регулюють масу тіла. Якщо у вас недостатньо часу на повноцінне тренування, спробуйте збільшити час, який ви проводите на свіжому повітрі. Додайте невеликі прогулянки дорогою на роботу чи додому (це легко організувати, якщо виходити на одну-дві зупинки раніше) або гуляйте під час обідньої перерви.

Залиште час для хобі та відпочинку

Пам’ятайте про улюблені справи, з допомогою яких вам вдається розслабитися, відпочити з користю та отримати насолоду від повсякденних занять. Приділяйте увагу читанню, грі на музичних інструментах, малюванню чи вивченню іноземних мов, розв’язуйте кросворди, грайте в шахи тощо. Це дозволить перемикатися, відпочивати з користю і отримувати задоволення від повсякденного життя.

Не поспішайте завершити всі справи одразу

Після виходу з відпустки на вас чекатиме певна кількість накопичених справ і робочих завдань. Не намагайтеся виконати все одночасно і не вимагайте від себе забагато. Збільшуйте робоче навантаження поступово — у цьому допоможе чітке планування завдань.

Головне — пам’ятайте, що робота — це лише частина життя і успішне виконання робочих завдань щодня наближає вашу наступну відпустку (або ж — просто вихідні, коли ви зможете більше часу приділити собі та рідним).

Бережіть себе і будьте здорові!