«Муніципальна няня» – це урядовий проект з підтримки батьків, який запрацював з 1 січня цього року. У його рамках держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей віком до 3 років. Сума відшкодування рівна розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, тобто 1626 гривень на місяць. Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо за бажанням батьків. Її отримувачі – батьки (усиновлювачі), опікуни дитини. Відшкодування здійснюватиметься щомісячно адресною компенсаційною виплатою одному з батьків. «Муніципальною нянею» може бути будь-яка фізична особа-підприємець  чи юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти. Головна умова –укладення договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років», – зазначив очільник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк.

·     Хто може скористатися послугою?

Право на отримання нової державної допомоги мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини віком до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали у  письмовій формі договір про здійснення догляду з муніципальною нянею.

·     Що необхідно зазначити у договорі?

Назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та термін надання, вартість, а також періодичність оплати, відповідальність сторін.

·     Хто може стати нянею?

Муніципальною нянею може бути будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) чи юридична особа (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), яка надає послугу з догляду за дитиною.

·     Що та куди потрібно подати для призначення допомоги?

Звертатися слід до управління соціального захисту населення за місцем проживання. Необхідно зібрати пакет документів: заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»; копію договору між отримувачем послуги та «муніципальною нянею»; документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги з догляду за дитиною (може бути: чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку); копія свідоцтва про народження дитини; копія паспорта отримувача компенсації послуги «муніципальна няня»; документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку заявника; рішення про встановлення опіки (у разі наявності); заяву із зазначенням рахунка, відкритого у банківській установі на ім’я заявника.

·     Який розмір допомоги?

Допомога призначається у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до шестирічного віку на визначений договором термін. З нового року ця сума становить 1 тисяча 626 гривень.

·     Як та коли здійснюватиметься виплата компенсації?

Щомісяця, за умови подання заявником до 5 числа місяця в управління соціального захисту населення підтверджуючих документів про витрати на оплату послуги з догляду за дитиною «муніципальній няні».