Уряду вдалось домовитись з МВФ: ціна на газ з 1 листопада збільшилася не на 60%, як вимагав Фонд, а тільки на 23,5%. Нова ціна становить 8 550 грн за 1 000 куб. м. Аби захистити населення від подорожчання блакитного палива уряд впроваджує нові програми соціального захисту і збільшує допомогу на утеплення будинків. Інформує “Вичерпно“.

МВФ наполягав, щоб ціну на газ для населення було зрівняно з ціною для промислових споживачів. Це б означало, що середня платіжка кожної української родини зросла на 1000-1500 грн. Для мешканців Черкащини таке подорожчання стало б просто катастрофічним. Але і повністю відмовитися від послуг МВФ уряд теж не мав можливості. Річ у тім, що наступного року Україна має віддати 400 млрд. грн — це борги, які колишнє керівництво держави понабирало у 2006-2013 роках, напозичавшись 50 млрд дол., і зараз ми вимушені віддавати ці гроші.

Україна опинилася у глухому куті, оскільки, з одного боку, уряд не може піти на умови МВФ і підвищити тарифи до рівня, який фактично поставить українців на коліна, а з іншого — він не може не повертати існуючи борги, оскільки відмова погашення означала б дефолт.

Не маючи вибору, уряд частково пішов на поступки МВФ, але при цьому також пом‘якшив негативні наслідки підвищення для соціально незахищених верств населення та розширив програми утеплення будинків.

За словами прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, держава не відмовиться від політики соціального захисту громадян.

«Держава захистить тих, хто потребує її допомоги — малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», — наголосив Гройсман.
За його словами, єдина реальна можливість в майбутньому знизити ціни на газ – це відмовитися від дорогого імпортного газу, але це можливо тільки після збільшення видобутку українського газу. І це пріоритетне завдання для «Нафтогазу» і «Укргазвидобування» вже поставлене урядом.

«Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку НАК «Нафтогаз» буде повернуто в бюджет, а з бюджету — на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо. Замість надмірних зарплат і премій це все повинно бути у державній скарбниці», – підкресливпрем’єр.
Окрім того, уряд вніс низку змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання допомоги:

– субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ;

– субсидії зможуть отримати безробітні – потрібно лише стати на облік;

– субсидії будуть нараховуватися родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї;

– пенсіонери, люди з інвалідністю та особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%);

– якщо фактична вартість спожитих послуг менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість;

– субсидії зможуть отримати родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть відповідне підтвердження;

– до сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Також з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн. Варто зазначити, що цифри в платіжках енергоефективних домогосподарств набагато нижчі за ті, в кого відсутній лічильник чи не утеплений будинок. За розрахунками уряду, такою допомогою матимуть змогу скористатися близько 150 тисяч українських родин, серед яких і жителі Київщини.

За словами народного депутата України Геннадія Ткачука, в уряду немає іншого виходу, окрім як частково піти на поступки вимогам МВФ, але при цьому робити все, аби їх пом’якшити.

«У 2019 році, аби розрахуватися з накопиченими за роки боргами, Україна має залучити $18 мільярдів. Зараз уряд вимушений звертатися за допомогою до МВФ, оскільки без цієї допомоги Україна не зможе погасити мільярдні борги, які були накопичені 2007-2014 роках (за 7 років – 45 мільярдів доларів!) Якщо держава не зможе знайти грошей на розрахунки з кредиторами, змушена  буде оголосити дефолт.

Що це означає: гривня різко девальвує, долар стрибне до позначки щонайменше 50 гривень за долар. Держава змушена буде запровадити валютні обмеження, в тому числі на купівлю валюти. Різке розкручування інфляції, стрімке подорожчання всіх товарів. Заморожування зарплат і пенсій. Зростання безробіття. Заморожування економічного зростання щонайменше на 10 років. Після оголошення дефолту з Україною і з українськими компаніями миттєво перестають співпрацювати всі кредитори і інвестори. Скорочення ділової активності призведе до зменшення надходжень до бюджету. Держава змушена буде скоротити соціальні програми.

Вихід один – програма МВФ», — заявив Ткачук.