Засновниці громадської організації “Життя без бар’єрів” Лесі Валяєвій 15 років тому лікарі зробили операцію на животі та сформували стому.

Про те, як жінка живе з цією хворобою та руйнує всі стереотипи дивіться у проекті “Громадське ТБ: Черкаси” “НЕобмежені“.

“Стома – це попа, але на животі”, – жартує Леся Валяєва. Жінка говорить, що  у 98% випадків причиною виникнення стоми є онкозахворювання, коли з пухлиною видаляють частину кишківника і виводять на живіт. Інші два відсотки – це люди, які мають хворобу Крона або травмовані. Наша героїня потрапила до малого відсотка. Через хворобу Крона (специфічний виразковий коліт у товстій та прямій кишці) вона стомована пожиттєво.

Завдяки калоприймачам люди зі стомою сьогодні продовжують жити. Це мішечок, який прикріплюється до черевної стінки. Важлива умова: калоприймач повинен бути по розміру, щоб не було подразнення шкіри. А ще він має максимально щільно прилягати до стоми.

Заміна калоприймача займає кілька хвилин. Жінка порівнює це із чищенням зубів.

“Не хочу описувати, які бувають ситуації у зв’язку з відсутністю калоприймачів і неналежним доглядом – це страшно! Це прирівнюється до жорстокого нелюдського поводження, тортур”, – розповідає Леся Валяєва.