Більше тисячі наших активних читачів взяли участь в редакційному опитуванні на тему: якби вибори до парламенту відбувалися сьогодні, за яку партію ви б проголосували? Така велика активність черкащан викликана, перш за все, тим, що президент Зеленський розпустив діючу Верховну Раду і нас очікують вибори уже зовсім скоро – 21 липня…

Величезний рівень довіри до новообраного президента сьогодні переноситься на його політичну силу і 30 % черкащан уже готові проголосувати за «Слугу народу». Практично ніхто не знає, хто буде йти за партійними списками президентської партії, хто балотуватиметься від неї по мажоритарних округах, та, як показує наше опитування, уже майже кожен третій черкащанин має намір підтримати саме «слуг народу».

Не погані стартові позиції на парламентських виборах має і БПП «Солідарність» уже колишнього президента Петра Порошенка. До речі, днями ця партія змінила назву на «Європейська солідарність» і оголосила про кардинальне оновлення. Як показують результати нашого опитування, за порошенківську політсилу готові віддати свої голоси 11 % читачів.

На хід парламентських перегонів може суттєво вплинути створення нового політичного проекту на чолі з фронтменом гурту «Океан Ельзи» Святославом Вакарчуком. Як стало відомо, партія відомого співака матиме назву «Голос». Так от, нині цю політичну силу своїми голосами можуть підтримати 10 % опитаних черкащан.

5-ти відсотковий бар’єр згідно з нашим опитуванням долає і «Батьківщина», яку вже багато років очолює Юлія Тимошенко. До речі, беззмінним лідером цієї партії в нашій області є міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Сьогодні передвиборчий рейтинг тимошенківської партії за результатами нашого опитування становить 8 %.

Так саме доволі високий результат на президентських виборах Ігора Смешка нині переходить в актив партії, яку він очолює. За цю політичну силу, що має гучну назву – «Сила і честь» – готові проголосувати 8 % черкащан, які взяли участь у нашому опитуванні.

А замикає шістку лідерів редакційного «праймерізу» партія «Громадянська позиція», багаторічним лідером якої є наш земляк Анатолій Гриценко. Сьогодні 6 % наших активних читачів віддають перевагу саме цій політичній силі.

Подолати прохідний бар’єр на виборах до Верховної Ради у нас на Черкащині може і «Опозиційна платформа – За життя». Це один із політичних осколків колишньої партії Регіонів пріснопам’ятного Януковича. Нагадаємо, що від цієї політичної сили на президентських виборах балотувався Юрій Бойко. Нині 5 % наших читачів бажають, щоб «опозиційні платформівці» зайшли у майбутній парламент.

Інші політичні сили, на думку наших читачів, не наберуть необхідних для проходження у парламент 5 %. Так, за «Свободу» Олега Тягнибока та «Опозиційний блок» готові проголосувати 3 % наших земляків, за «Самопоміч», яку очолює мер Львова Андрій Садовий – 2 %, а за Радикальну партію Олега Ляшка всього 1 %…

Як показують результати редакційного опитування, більшість наших читачів на парламентських виборах будуть орієнтуватися не стільки на виборчу програму партій чи окремих кандидатів, їх моральні чи ділові якості, а все ж таки на лідера, який очолює певну політичну силу. Після президентських виборів як раз рейтинги кандидатів на посаду глави держави сьогодні переносяться на партії, які вони очолюють. Найбільш характерний і яскравий приклад тут – партія «Слуга народу», яку символізує новообраний президент Володимир Зеленський. Складається враження, що у список «слуг народу» можна включити хоч Гітлера, хоч Сталіна, хоч садиста Чикатило, – люди все одно будуть уявляти, що голосують за Володимира Зеленського…