vechirka.net

Пенсіонер Анатолій Лисенко з села Бродецьке Катеринопільського району врятував молодого лебедя. Птаху підстрелили мисливці, пишуть “Вечірні Черкаси”.

– В шість годин ранку в суботу пішов на город, – розповідає. – Він виходить до ставка. Дивлюся – лежить лебідь із поламаним правим крилом. Надворі ще темно, нікого не видно. Я  – до нього, бо собаки могли розірвати. Птах намагався тікати, але не зміг. Проповз може метрів три. Я його на руки й поніс додому. Він не важкий – молоденький ще, цього року, бо пір’я ще сіре. Вдома роздивилися, що він битий із рушниці. Пострілів я не чув, бо мисливці починають стріляти ще затемно. Стріляють фазанів, але не гребують і лебедями. Спішать наїстися, ніби це вже кінець світу.

Анатолій Михайлович помістив лебедя в клітку, дав води і їжі.

– Він і поїв і попив, – розказує. – Їв кукурудзу і зерно. Потім із жінкою стали думати, як його рятувати далі. Подзвонили в Катеринопіль Тетяні Івашкевич. Казали, що вона дуже переймається долею тварин і птахів. Таня знайшла людей, які погодилися забрати птаху. Це – родина Вахоцьких із Гордашівки Тальнівського району.

Тетяна Івашкевич каже, що згадала про Вахоцьких не зразу.

– Минулого року вони виходили двох лебедів. Один із них взимку примерз на ставку, а в лебідки була зламана лапа. Обох птахів Вахоцькі вилікували й навесні відпустили на волю. Лебедя відшукала його лебідка, з якою він жив на ставку.

Поранений в Бродецькому птах виявився напрочуд лагідним.

– Шипів тільки, коли торкали вражене крило, – згадує Тетяна. – Дорогу переніс нормально. А в понеділок зранку ним уже займалися найкращі лікарі з «Айболіту». Усі витрати на лікування взяли на себе Володимир і Ірина Вахоцькі.

Голова товариства мисливців і рибалок Тальнівського району Іван Решетник стверджує, що стріляти лебедів категорично заборонено.

– Винуватці відшкодовують завдані збитки й сплачують штраф, – каже Іван Дмитрович.

Сума відшкодування за вбитого лебедя – 4 тисячі гривень.