Застосувати відносно підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), запобіжний захід у вигляді тримання під вартою – таку ухвалу 1 листопада 2019 року постановив слідчий суддя Соснівського районного суду міста Черкаси за результатами розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу.

Слідчий в клопотанні вказував, що 46-річний житель Черкаської області за завданням представників іноземної держави, маючи на меті нанесення шкоди Україні, з мотивів не сприйняття чинної державної влади та сприяння підривній діяльності іншої держави, збирав відомості щодо  мобілізаційної готовності підрозділів територіальної оборони України, з метою здійснення передачі представникам іноземної держави документів з відомостями, що становлять державну таємницю.

Однак, 30 жовтня 2019 року підозрюваний був затриманий працівниками Служби безпеки України біля Черкаського обласного військового комісаріату.

В судовому засіданні підозрюваний вину свою у вчиненому злочинові визнав частково,  пояснив про обставини вчиненого та просив застосувати запобіжний захід не пов’язаний з триманням під вартою.

Слідчим суддею було встановлено, що чоловік обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України, що є особливо тяжким злочином та за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

Тому з метою забезпечення належної поведінки підозрюваного, запобіганню вчинення ним нових кримінальних правопорушень, можливості незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, слідчий суддя вважав за необхідне застосувати щодо останнього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти вищезазначеним ризикам, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України.

Також, слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зобов’язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов’язків, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом.

Відтак, слідчий суддя ухвалив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб та визначити йому розмір застави в 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб в сумі 602 100 (шістсот дві тисячі сто гривень) гривень, яка може бути внесена, як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) та у разі внесення якої, покласти на нього зобов’язання.

Вказана ухвала слідчого судді підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена до апеляційного суду протягом п’яти днів з моменту проголошення.

За повідомленням прес-служби Соснівського районного суду міста Черкаси.