Родина Трохименків із селища Буки Маньківського району скаржиться на районне відділення управління праці та соціального захисту. Микола та Ніна Трохименки мають 18-річного сина Максима, який має другу групу інвалідності. Розповідає Юрій Стригун у газеті “Вечірні Черкаси“.

– Ми отримували соціальні виплати на нашого сина. Згодом управління праці заявило, що вони переплатили нам гроші й тепер усю суму, яку нібито нам переплатили, відраховують щомісячно. Це для нас дуже дивно. Ми скаржилися і в Маньківку, і в Черкаси, але правди нема. Якщо переплата виникла з вини соціальних працівників, то чому гроші відраховують із нас? Нехай суд вирішить, чи це правомірно?

Юрист із Тального Олександр Пилипенко каже, що треба розібратися, з чиєї вини сталася переплата.

– Якщо отримувачі допомоги щось приховали, не повідомили, то тоді відраховують із них. Якщо ж недопрацювання сталося з вини працівника управління праці, то тоді держава має відрахувати з нього.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Маньківської РДА Людмила Загородня стверджує, що установа діяла у відповідності до закону.

– У квітні Максиму Трохименку виповнилося 18 років. До того часу він отримував виплату як дитина з інвалідністю. А з 18 років мав пройти комісію МСЕК і отримати групу інвалідності. Тоді би йому була призначена нова сума виплат. Однак почалася епідемія коронавірусу. Спочатку думали, що карантин буде тимчасовим. Тому держава вирішила усім, хто отримує виплати, виплачувати їх у попередньому об’ємі.  А вже влітку вийшла постанова Кабміну, яка врегулювала порядок виплат. Виявилося, що сума виплат за другу групу інвалідності дещо менша за суму виплат дитині з інвалідністю. Серед інших до числа таких людей потрапив Максим Трохименко. Усі, хто отримав переплату, згодом добровільно погодилися повернути суму переплати. А Трохименки відмовилися. Тому було ухвалено рішення відраховувати з виплат Максима щомісячний невеликий платіж до повернення всієї суми переплати

За словами Людмили Загородньої, Трохименки вже зверталися до обласного управління праці та соціального захисту населення, а також телефонували на гарячу лінію.  Однак всюди дії районного управління були визнані правильними.