Не тільки виявити унікальність та конкурентні переваги регіону, а й розвивати їх допоможе Черкащині smart-спеціалізація. Область стала пілотною з упровадження цієї інноваційної системи розумних рішень, яку придумав Євросоюз для того щоб активізувати зміни в економіках своїх регіонів.

Smart-спеціалізація – це підхід Європейського Союзу для досягнення сталого регіонального розвитку. Вона передбачає тісну співпрацю та діалог влади, бізнесу, науки і громади, а також спільне бачення економічного, інноваційного та наукового потенціалу регіону. Це можливість виявити унікальність та конкурентні переваги кожного регіону через підприємництво, інновації, інвестиції, промисловість та науку.

– Це більше марафон, аніж спринт, – каже директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік, – Вже рік ми не даємо спокою кураторам цього процесу в ЄС, бо хочемо мати собі таку smart-спеціалізацію. Адже це можливість отримати фінансовий ресурс від Європейського Союзу на розвиток підприємництва, інновацій, науки та промисловості Черкащини. Ми абсолютно чітко бачимо ті можливості та перспективи, а також унікальні переваги Черкаської області, від розкриття і розвитку яких наш регіон стане не лише економічно сильним, а й відомим. І це не перебільшення. Нещодавно, перебуваючи у складі української делегації в Польщі, я побачив як це працює в Мазовецькому, Поморському та Нижньосілезькому воєводствах.

Хоч спочатку і не потрапили до трійки пілотних українських регіонів, які впроваджують проект з розробки smart-спеціалізацій, продовжує Роман Карманнік, область самостійно зареєструвалася на платформі smart-спеціалізації і напряму розпочала комунікувати з головним офісом в ЄС та переконувати, що Черкащина має доволі сильний нерозкритий потенціал.

– Я впевнений, що кожна область має шукати, в першу чергу самостійно, можливості для свого розвитку, не чекаючи поки це хтось зробить в Києві, – додає посадовець. – Як на мене, краще брати ініціативу і готувати передумови для повноцінного запуску процесу, аніж чекати, коли все стане набагато зрозуміліше і простіше.

Але що ж насправді дає визначення smart-спеціалізації?

·        Це підтримка тих галузей, які приносять найбільший розвиток, інноваційність та зростання економіці території.

·        Це формування розуміння інвесторів, які сфери є найефективнішими для інвестицій у регіоні та розширення доступу до європейських програм (COSME, Horizon2020).

·        Це пошук партнерів серед європейських регіонів із суміжними спеціальностями та долучення до європейських ланцюгів доданої вартості.

Підтримують процес упровадження smart-спеціалізації в Україні й на Черкащині зокрема, Команда Підтримки Реформ МЕРТ та Ukrainian Institute for International Politics. Представники цих організацій Ніно Даменія та Ростислав Томенчук минулого понеділка взяли участь у круглому столі «Смарт спеціалізація: результат співпраці влади, бізнесу і науки», що проходив у Черкасах. Тут презентували існуючі європейські практики та алгоритм подальшої роботи з Черкащиною.

– Коли мова йде про можливості для області і є сильна команда, то кордонів не існує, – додає Роман Карманнік. – Smart-спеціалізація у майбутньому надаватиме доступ до фінансових та експертних ресурсів ЄС. Це буде ресурс для розвитку унікальних можливостей нашої області, котрі у подальшому стануть підґрунтям для її економічного зростання та несхожості на інших.