Двадцять шосту річницю від дня створення відзначає Головний центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота. Вітання та заслужені нагороди приймають прикордонники Черкащини з цієї нагоди.

Саме стільки років минає з часу, коли наказом Командуючого Прикордонних військ України військову частину, колишній 76-й танковий полк, перейменували у 1 Оршанський навчальний прикордонний загін. Відтоді бере свій початок історія Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота.

blank 2014 року особовий склад 2 мотоманевриної групи  під керівництвом Ігоря Момота одним з першим вступив у бій з агресором на Сході України, говорить начальник Головного центру полковник Дмитро Коцеруба. З того часу більше 16 тис. прикордонників України узяли участь в АТО. Більше 1000 – з Черкащини. У збройних протистояннях загинули 76 прикордонників. Найбільше втрат – також з Черкащини. Додому не повернулися 15 прикордонників.

blank

– Не зважаючи на складність ситуації, Головний центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота лишає за собою звання основного навчального закладу України, який забезпечує кордон молодшим персоналом, – каже полковник Дмитро Коцеруба. – Успішно виконуємо завдання з підготовки військовослужбовців строкової служби. Лише за 2018 рік підготували близько 1000 спеціалістів.

blank

Долучився до вітань прикордонників Черкащини заступник очільника області Сергій Овчаренко. З нагоди річниці він також вручив почесні відзнаки «За заслуги перед Черкащиною», «Холодний Яр», грамоти військовослужбовцям.

blank

– Наш центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби України – один з найкращих в Україні, – говорить посадовець. – Вони це довели своєю відданою службою. Ми безмежно пишаємося ними. Вони одні з перших стали на захист України від агресора на Сході України. І одні з тих, хто зазнав найбільше втрат. Один із них – генерал-майор Ігор Момот! Своє життя він віддав, боронячи кордони й оберігаючи своїх підлеглих. Легенда для сучасників! Ми пам’ятаємо героїзм наших захисників.