Парламентські слухання на тему «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні 5 років», ініційовані Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, відбулися 27 листопада у ВРУ. В обговоренні також взяла участь начальник Управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олена Звягінцева.

На слухання порушили питання імплементація міжнародних зобов’язань в рамках угоди про асоціацію з ЄС, дотримання екологічних прав людини, захист та раціональне використання природніх ресурсів, природоохоронний нагляд, державний моніторинг навколишнього природнього середовища, поводження з відходами, охорона біологічного різноманіття, захист природніх територій об’єктів природно-заповідного фонду, адаптація до глобальної зміни клімату.

Міністр енергетики Олексій Оржель наголосив, щоб надалі у кожному стратегічному та программному документі визначався ризик кліматичних змін. Він поінформував про перші кроки, вже зроблені Міністерством у співпраці з депутатами Верховної Ради. Зокрема, це робота над законопроектами щодо легалізації видобутку бурштину з акцентом на рекультивацію земель; створення та розширення територій природно-заповідного фонду; запровадження аукціонів на будь-які ресурси; підготовка законопроектів щодо обмеження використання пластикових пакетів та заборони одноразового пластику; цифровізація усіх ресурсів, зокрема, лісового господарства.

Міністр зупинився на екологічних проблемах, які є в Україні, серед яких: зростання кількості побутових і небезпечних відходів, парникових газів, забруднення підземних вод та повітря, також наголосив на важливості моніторингу якості повітря та врахування змін клімату, створення повного пакету нормативних актів щодо поводження з відходами, інвентаризації лісів та надр.

З трибуни Верховної Ради виступили науковці, керівники спеціалізованих установ і підприємств, громадських та міжнароднихорганізацій.

Виступаючи із заключним словим, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко подякував учасникам слухань і виступив з пропозицією звернутися до Президента України та Уряду про оголошення наступного року Роком сталого розвитку в Україні.

«Сталий розвиток – це коли економічне зростання відбувається у межах, які визначають здатність екосистем відновлюватись, поглинати забруднення і підтримувати життєдіяльність теперішніх і майбутніх поколінь, – зауважив керівник Комітету. – Я впевнений, щов сі ми маємо спільну мету – це створення більш ефективної нормативно-правової бази, більш ефективних механізмів, інструментів задля розв’язання проблем охорони довкілля і природокористування на наступні п’ять років і надалі».

За результатами проведен япарламентських слухань буде підготовлено проект їх рекомендацій, відповідний проект Постанови Верховної Ради України та підготовлено до видання матеріали парламентських слухань.

Обласна державна адміністрація при реалізації екологічної політики на регіональному рівні орієнтована на виконання завдань за напрямками: забезпечення екологічної безпеки у сфері атмосферного повітря та поводження з відходами, розвиток природно-заповідного фонду, покращення стану водних ресурсів.

За інформацією Черкаської ОДА.