Служба автомобільних доріг у Черкаській області 8 липня відмінила тендер на середній ремонт дороги очікуваною вартістю 505,34 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро», пишуть “Наша гроші”.

Тендер на ремонт траси Н-16 Золотоноша – Черкаси – Сміла – Умань на ділянці км 48+985 – км 57+877 відмінили через те, що до участі зрештою був допущений лише один учасник – «Всеукраїнський дорожній консорціум». Цей консорціум обєднує 11 компаній, які не входять до числа фаворитів Укравтодору. Цього року він подався на тендери на суму близько 10 млрд грн, однак жодного не виграв. Укравтодор або відхиляв його пропозицію, або відміняв тендер взагалі.

Цього разу відмінити тендер вдалось завдяки допомозі з боку інших учасників торгів – «Автострада» (2 місце у рейтингу підрядників Укравтодору цього року), «Ростдорстрой» (4 місце) та «ШРБУ-48» (14 місце). У кожного з цих досвідчених учасників замовник виявив дрібні претензії до тендерних пропозицій та дав 24 години на виправлення. Але жоден з конкурентів не став виправляти виявлені недоліки.

Наприклад, «Ростдорстрой» надав інвентарну карту обліку основних засобів на асфальтозмішувальну установку ТВА 4000 Benninghoven, яка не містить дати її заповнення. Але за добу фірма так і не спромоглась дописати дату заповнення у свій документ. Рівно те саме відмовилась робити і «ШРБУ-48».

«Автострада» не захотіла виправляти власні описки у довідці про досвід роботи своїх працівників.

Відтак замовник їх відхилив, а єдиний допущений до участі «Всеукраїнський дорожній консорціум» показав стартову ціну, з якою він планував починати торгуватись на аукціоні 414,38 млн грн, що на 18% нижче від очікуваної вартості. Зазвичай фаворити Укравтодору торгуються на аукціонах так, щоб знижка вимірювалась у однозначних числах. Тобто вони залишають собі щонайменше 10% маржі у порівнянні з тими компаніями, які торгуються до рівня нормальної рентабельності.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет відмовляється розглядати заяви «Ліги антитрасту» та громадських активістів щодо ознак антиконкурентних дій Укравтодору та картелю компаній (у тому числі й «Ростдорострою» з «Автострадою»). Відмову від розгляду вже зібраних доказів АМКУ захищає у суді.

У «Всеукраїнський дорожній консорціум» входить 11 компаній, найбільш відомі з них – ПП «Автомагістраль», ТОВ «Данко», ТОВ «Роад Констракшн» та ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура». Члени Консорціму протягом 2020-2021 років нечасто отримували підряди у дорожній сфері – сукупно 11 компаній отримало підрядів на 4 млрд грн, при цьому 3,26 млрд грн з них – ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького.