Енергетики влаштували черкащанам судилище через їхнє бажання спілкуватись державною мовою.

Нагадаємо, працівниця департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Світлана Черненко на своїй сторінці у “Фейсбук” висловила обурення, що 8 листопада на підприємстві ТОВ “Черкасиенергозбут”, куди вона звернулась як приватна особа, замість спілкування державною мовою їй порадили “найняти собі перекладача”. Цитуємо дослівно:

“Сьогодні в День української писемности і мови хочу зробити відомою людину – Савченка Віктора Олександровича (фото додається), який займає цілу посаду начальника в ТОВ “Черкасиенергозбут”, але так і не зміг опанувати державну мову. Так от, цей Савченко В.О. на своєму робочому місці спілкувався зі мною, як зі споживачем, російською мовою ще й у підвищеному тоні. На мою вимогу спілкуватися зі мною державною мовою, він навідріз відмовився і цинічно порадив мені знайти для себе перекладача. Отак, я громадянка України, яка звернулася в організацію, яка надає послуги в Україні, маю знайти собі перекладача! Це верх цинізму і невігластва! Питання до керівника ТОВ “Черкасиенергозбут”, чому його працівниками порушується ст. 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Не говорю вже про порушення прав споживачів на забезпечення електроенергією, там повний, вибачте за русизм, “беспредел”, – написала посадовиця і виклала фото енергетика.

Цей пост у соцмережі і опублікувало наше видання. З однією лише ремаркою, що скарги на хамство в цьому абонвідділі лунали й раніше, і про них неодноразово повідомляли черкаські ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вживання української мови “завдає шкоди діловій репутації” черкаських енергетиків?

Здавалося б, громадянка України звертається до керівника державного підприємства (а ТОВ “Черкасиенергозбут” таким по факту і є, бо його заснувало підприємство із державною часткою більше 70%) та вимагає дотримуватись законів та Конституції нашої держави. До слова, вона офіційно написала скаргу на ім’я очільника даного підприємства.

Якою мала б бути відповідь на таке звернення? Логічним було б, на підприємстві провести службове розслідування, з’ясувати всі деталі і повідомити громадськість та ЗМІ про результати. Натомість енергетики подають до суду на наше видання, доводячи, що таки мають право говорити російською! Мовляв, на той момент ст. 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” не набрала чинності, тому інформація – неправдива і завдає шкоди діловій репутації підприємства! Зверніть увагу, енергетики не спростовують, що ця ситуація справді була, не доводять, що порушення прав споживачів на спілкування державною мовою не відбулось, а захищають свого російськомовного працівника! При цьому не соромляться звинувачувати освічену й ітелігентну жінку, що вона нібито нецензурно виражалась, наполягаючи, що якщо вона сама не пішла до суду – значить говорить неправду! Ніби для того, щоб казати правду, треба обов’язково мати відповідне рішення суду! До речі, за часів режиму Януковича в правоохоронців існувала поширена практика, щоб закрити рота активістам чи навіть запроторити у буцегарні, – звинувачувати їх у нецензурній лайці у громадських місцях. Спробуй, доведи, що ти цього не робив, якщо із свідків – самі поліцейські. Напевне, в “Черкасиенергозбуті” вважають такий “досвід” дуже навіть доречним у спілкуванні із споживачами…

Але повернемось до головного твердження у позовній заяві. По факту, на держпідприємстві “Черкасиенергозбут” хочуть довести, що на них норми Конституції, яка зобов’язує в Україні користуватися державною мовою, – не розповсюджуються? Хоч вони, по суті, цю державу і представляють? Виходить, державне підприємство виступає проти держави? Чи не нагадує це вам події 2014 року, коли на Сході країни відбувались подібні “повстання”, що закінчились листами до Путіна про введення російських військ для захисту “російськоязичних” громадян? Так можна справді дійти до абсурду, тому ми будемо детально інформувати черкащан про перебіг цього резонансного судового процесу, перше підготовче засідання якого відбудеться у Господарському суді Черкаської області 19 грудня о 12.00.

Ми також поцікавились у представників черкаського політикуму та культурної еліти області, чи, на їхню думку, повинні представники державних підприємств у серці України спілкуватись саме державною мовою, і чи не видається їм агресивна позиція “Черкасиенергозбуту” – тривожним двіночком загалом для країни?

Валентина Коваленко, письменниця, депутат обласної ради, голова обласної організації Народного руху України:

– Ця ситуація яскраво засвідчує, що останнім часом наша активна, патріотична боротьба за мову окошується на нас же негативом. Нас, українців, починають ігнорувати, не сприймати. Цей конфлікт – це демонстрація зневаги до українців, це активізація дій проросійської бацили, і нагадує часи, які ми нещодавно переживали. І це показник, що у державі щось іде не так. Це стосується не лише сфери обслуговування. У медицині документація вже ведеться українською, проте більшість лікарів спілкується із пацієнтами російською. У вузах та школах на перерві частина викладацького складу використовує для спілкування російську. Всі програми щодо захисту та популяризації української мови, прийняті на сесії обласної ради, ігноруються і не виконуються… Я обов’язково порушу питання щодо ігнорування української мови працівниками «Енергозбуту» на засіданні комісії обласної ради. Крім того, висловлюю підтримку журналістам «Дзвону». Суд – це гоніння на українське видання, яке завжди мало патріотичну, проукраїнську позицію. Попередня влада намагалася підім’яти під себе ЗМІ, щоб писали лише про них любимих. Зараз бачимо те ж саме. Це – ганебне явище.

Олег Баштан, депутат Черкаської обласної ради:

– Моя думка, що не лише державні. Але й комунальні й приватні заклади мають послуговуватися українською мовою.Це, до речі, і вимагає українське законодавство. Більш того, в рекламі, у назвах магазинів, закладів харчування має використовуватися виключно українська мова. За останні роки є позитивні рухи у впровадженні української мови, зокрема квотування у теле- та радіоефірах. Проте залишається ще багато недопрацювань. Ось дивився днями футбол, а на майці клубу написано «Заря» російською. Бачу в цьому неповагу до уболівальників. Треба поважати в першу чергу себе, не знаєш мови – вивчи. І крапка.

Валерій Данилевський, очільник департаменту освіти і науки Черкаської ОДА:

– Найперше, це те, що Конституція України чітко визначає державною мовою українську, тобто мовою державних установ, підприємств, організацій, – нашу рідну мову. Це конституційна норма прямої дії, і я не думаю, що треба ще якісь закони чи підзаконні акти, щоб людина виконувала Конституцію. Це по-перше. По-друге, з моральної точки зору, розуміючи, що є наша держава, є офіційна мова цієї держави, люди, мешканці цієї ж країни мають знати і послуговуватись українською мовою. Людина може знати і користуватися багатьма мовами, це переваги людини. Але в усіх установах має панувати українська – це вимога моральності, поваги до свого народу, до своїх батьків, до наших багатовікових традицій. І третє, – клієнт завжди правий – головне правило маркетингу. Якщо клієнт просить перейти на українську – треба цю вимогу виконувати. Ніхто не перешкоджає спілкуватися удома чи в побуті будь-якою мовою. Але на роботі, у робочий час – спілкуйтеся українською.

Олена Фещенко, голова обласного товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка:

– Нашій незалежній державі – майже 30 років. Про те, що працівник підприємства, яке обслуговує містян та має у своїй складовій державний капітал, повинен спілкуватися українською – навіть немає чого говорити. Тим більше відвідувачка звернулася державною мовою. І тому однозначно відповідь працівника установи мала бути виключно державною мовою. Бо кожна фірма, державна чи приватна, має послуговуватися на теренах нашої держави українською мовою. Навіть 15 років тому діяли такі вимоги. Закон, на який посилаються в «Черкасиенергозбуті» не один і він не перший. Закони про захист української мови діяли і раніше. Аби ситуація була навпаки і відвідувач не розумів української мови, тоді можна було б говорити про перекладача. Від товариства «Просвіта» готуємо відкритого листа голові Черкаської ОДА Роману Борнару. Як очільник Черкащини, він має вплинути на ситуацію.

Леонід Даценко, народний депутат VII скликання:

– Пригадайте, коли подібні конфлікти траплялись на приватних підприємствах чи у торговельних мережах. Одразу керівництво закладів виступало із коментарями, де засуджувало дії своїх працівників, говорили навіть про догани чи звільнення, і жодним чином не ставили під сумнів, що зі споживачами треба спілкуватись державною мовою. Нині ж маємо ситуацію, коли практично державне підприємство стає в позу і намагається через суд довести право говорити російською мовою. Нагадаю, для тих, хто забув – мовою агресора, що анексував український Крим і веде криваву війну на українському Донбасі. І ні для кого не є таємницею, що сепаратистські настрої у 2014 році захопили саме ті території країни, де населення у переважній більшості говорило саме російською. З волонтерами бував на Сході і підтверджую, що ті населені пункти, де мешканці користувалися більше українською, – не пустили до себе путінських найманців…

Нині ж у країні спостерігаємо дуже тривожну тенденцію, коли антиукраїнські сили починають піднімати голови. У школах області деякі “бдітєльні” учителі, що вловили загальний настрій влади – “какая разніца”, починають нав’язувати учням уроки російської мови. Поки що факультативно, але це, – лише поки що. Днями в черкаських під’їздах розклеїли листівки адепти забороненої в Україні Комуністичної партії, кличуть на акції протесту. А україномовні патріотичні видання отримують подібні позови, де працівники по факту державних підприємств збираються доводити, що в Україні не обов’язково говорити державною мовою. До речі, показовою у цій ситуації є відсутність позиції багатьох так званих “націоналістичних” партій та громадських рухів, які зациклились на власних комерційних інтересах, перетворившись на “активістів за викликом”, і захищати Українське “безкоштовно” не мають бажання. Що далі? Так можна і до втрати державності докотитись! Тому треба всім разом боронити наші національні форпости: мову, культуру, незалежність…

Читачі також можуть самостійно ознайомитись із безпрецедентною “антиукраїномовною” позовною заявою:

blank blank blank blank blank