Надворі весна, а за нею прийде літо. І, всім відомо, що цю пору надзвичайно люблять діти. Від веселих рухомих розваг їх не може втримати вдома ніяка сила. Проте, на дозвіллі дітей з увсебіч оточує небезпека. До прикрих подій цілком можуть призвести порушення правил поводження  на природі, особливо поблизу води, біля автомобільних шляхів. Надзвичайну небезпеку для життя і дітей і дорослих становлять об’єкти електроенергетики: лінії електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій тощо.

Шановні дорослі!  Пам’ятайте, що електричний струм надзвичайно небезпечний для життя, і не лінуйтесь постійно пояснювати це дітям.

Поради про те, як захистити життя і здоров’я дітей і убезпечити їх від враження електричним струмом, підготував провідний інженер з охорони праці ТОВ «Черкасиенергозбут» Володимир Литвин підготував.

Шановні батьки, нагадайте дітям правила електробезпеки на вулиці!

НЕ МОЖНА гратися поряд з комплектною трансформаторною підстанцією та поблизу об’єктів, що під напругою;

НЕ МОЖНА відчиняти двері розподільчих щитів, силових шаф, трансформаторних підстанцій та проникати в приміщення електроустановок;

НЕ МОЖНА торкатися електричного кабелю, який лежить на землі та проводів ліній електропередач;

НЕ МОЖНА виконувати будь які дії, які можуть пошкодити електричні мережі;

НЕ МОЖНА залазити на опори ліній електропередач, закидати на них проводи;

НЕ МОЖНА наближатися до трансформаторних підстанцій та ні в якому разі не намагатися діставати предмети, що попали на їх територію!

НЕ МОЖНА рибалити, запускати повітряних зміїв, розпалювати вогнища, ви-лазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладна-ння, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами;
В охоронних зонах ліній електропередач і трансформаторних підстанцій ЗАБОРОНЕНО – розпалювати вогнища, збирати гриби, ягоди, копати ями, канави та саджати багаторічні насадження тощо;

НЕ МОЖНА підходити до обірваного проводу повітряної лінії, який лежить на землі чи звисає з опори ближче, ніж на 8-10 м.

Наголосіть дітям:
У разі виявлення обірваного проводу лінії електропередачі, відчинених дверей електроустановки – необхідно негайно повідомляти дорослих;
Не вживати будь–яких самостійних заходів, якщо виявили постраждалого від дії електричного струму! Допомогти можуть тільки дорослі енергетики і професійні рятувальники!

 ПОТРІБНО якомога швидше повідомити про це дорослих!
До уваги дорослих:

 Забороняється:
проводити обрізку гілля дерев та вилазити на дерева  гілля  яких торкається проводів повітряних ліній електропередач;
проводити ремонт дахів будівель, збирання врожаю фруктових дерев, якщо під час проведення таких робіт  можливе наближення до проводів повітряних ліній електропередач на відстань менше 1 метра.

Пам’ятайте!У разі виявлення обірваного проводу лінії електропередачі, відчинених дверей електроустановки:
– організуйте охорону місця і обмежте доступ до обірваного проводу, пошкодженого електрообладнання до приїзду оперативно-виїзної бригади ПАТ «Черкасиоблерего» і терміново повідомте ПАТ «Черкасиобленерго» за цілодобовим телефоном кол-центру (0472) 33-87-87, або диспетчерські служби районів електричних мереж.