Діти, яким стало зле на черкаській шкільній лінійці у ЗОШ №8, почуваються трохи краще. Школярі розповіли сайту vikka.ua, що трапилося зранку у школі. При цьому вони зазначили, що зранку почувалися добре. Зле їм стало вже на лінійці або після неї.

Настя, що навчається у 9-му класі школи, пам’ятає, як одна школярка втратила свідомість.

“Почалася паніка. Мені стало зле: відчула дрож у тілі, запаморочилося у голові. З мого класу троє дітей перебувають у реанімації”, – розповіла школярка.

blank

З Дар’єю, що навчається у 2-му класі, у палаті наразі перебуває мама Маріанна.

Жінка, каже, що про те, що її дитині стало погано, повідомила вчителька. Причину погіршення стану дітей їм ніхто не називає.

“Боліла голова, закрутилося у голові, заболів живіт. Діти падали по одному. У мене ще болить живіт та слабкість”, – розповідає 7-річний Ростік.

Його мама Тетяна каже, що хлопчику у лікарні надали першу допомогу.

blank

“Зранку все було добре. Наразі чекаємо на результати аналізів. Лікарі сказали, що до вечора залишимося під наглядом”, – зазначила жінка.

13-річна Олександра стала почуватися погано вже після першого уроку.

“На лінійці, пам’ятаю, як впала одна дівчинка, потім друга, третя. Мене ще трохи нудить, болить голова, слабкість”, – розповіла дівчинка.

Вже на уроці стало погано і 16-річному Іллі.

“Наразі тут перебуває десь 10-15 осіб з класу, 3 дівчинки у реанімації”, – каже школяр.

blank

Діти, чий стан із самого початку був нетяжким, розповіли, що у лікарні їм дали активоване вугілля, взяли аналізи та попросили дотримуватися дієти. Школярі вже чекають, коли їх відпустять додому.

“Станом на 14:30 у нас госпіталізовано 53 дитини, з них 11 перебувають у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. Стан дітей, які знаходяться в реанімації, середньої важкості, ближче до задовільного з покращеннями. Лікарі від дітей не відходять, вони повністю обстежені”, – сказала заступник начальника відділу Черкаської обласної дитячої лікарні Людмила Стрелкова.

Щодо дітей з інших відділень, лікар запевнила, що їх стан ближче до задовільного. Однак сьогодні всі діти залишаться під медичним наглядом задля їх безпеки.

“У зв’язку з ажіотажем, і у зв’язку з тим, що ми ще вранці попереджали батьків і самих дітей, якщо виникнуть ті, чи інші скарги, щоб обов’язково зверталися по медичну допомогу. Тому на цю годину у нас було 19 самозвернень. Зверталися батьки з дітьми без скарг, з профілактичною метою для огляду, діти вже відпущені додому”, – повідомила вона.

Стрелкова повідомила, що сьогодні були направлені проби в токсикологічну лабораторію, а також на бактеріальне зараження та отруйні речовини. Наразі психоактивних речовин не виявлено, а от для виявлення результатів бактеріального зараження та отруйних речовин потрібно декілька днів.

“Я думаю, що завтра до вечора, чи післязавтра результати будуть готові”, – сказала лікар.

За словами Стрелкової, до Черкас приїде головний токсиколог МОЗ.

“Зараз проводяться слідчі дії, в нас працювали зранку всі служби, зроблено забір і повітря, і води на той час, але на даний момент нам не відомі результати”, – додала вона.

blank

Дітей, що перебувають у реанімаційному відділенні лікарні, відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Посадовець прибув до Черкас для з’ясування ситуації з масовим отруєнням дітей.