Сім студентів Черкаської медичної академії нині працюють в обласному центрі екстреної допомоги. Разом із іншими фельдшерами вони задіяні у бригадах швидкої допомоги. Роботу продовжують поєднувати із дистанційним навчанням, розповідає Суспільне.


Фельдшерка Ольга Гончар перед виходом на зміну перевіряє спецінвентар. У центрі екстреної допомоги дівчина працює четвертий рік. Розповідає, за останні два тижні двічі виїжджала на виклик до пацієнтів з підозрою на коронавірус. Пояснює алгоритм роботи під час такого виклику: “Нам надійшов виклик, що є пацієнт із підозрою на коронавірус, в цей час я одягаю захисний костюм. Коли готова до роботи, я відчитуюсь, що вже виїхала, приїжджаю до пацієнта в захисному костюмі, обов’язково, щоб пацієнт теж був у масці або респіраторі. Забираю пацієнта транспортую до інфекційної лікарні, там здаю пацієнта проводять обробку машини і здаю на утилізацію костюм”.

Ольга Гончар – магістрантка Черкаської медичної академії. Розповідає – нині, в умовах карантину, – доступ до лекцій мають через спеціальну програму: “У нас є можливість в цілодобовому режимі доступ до лекцій до практик до тестів, як підсумок”.

Владислав Патлай другий рік вивчає лікарську справу. Навчання і роботу поєднує протягом останнього року: “Працюю за графіком вдень, потім наступна ніч і два вихідних. Насправді дуже важко працювати, бо багато викликів. Було багато і до цього, а зараз додалися проблеми з пандемією”.

Директор обласного центру екстреної допомоги Ігор Фесун розповідає – у закладі нині працює 7 фельдшерів, які паралельно навчаються: “В кожному по різному виходить. Є люди, які працюють на 0,75 є на 0,5. Є і на 0,25 ставки, в кожного по різному виходить по сімейних обставинах , навантаженнях і так далі”.

Проректор із практичної роботи Черкаської медакадемії Ольга Федосєєва розповідає, усі студенти, що працюють, мають базову освіту: “Дуже багато студентів які не мають змоги працювати в лікувальних закладах, так як у них ще немає базової освіти медичної, тому в медакадемії створено волонтерський рух. Наші студенти займаються пошиттям масок та виготовленням антисептичних засобів”.

Ольга Федосєєва додає, загалом у лікувальних закладах області і міста працює 120 студентів – це медсестри, акушерки та фельдшери.