Сьогодні на Собрній площі Черкас журналісти та громадські діячі провели захід, присвячений пам’яті колег, що загинули під час виконання професійних обов’язків.

blank

Саме в третю п’ятницю вересня в Україні відзначають День пам’яті журналістів, смерть яких пов’язують із професійною діяльністю. Хвилиною мовчання черкаські медійники вшанували колег, які в різні роки загинули через професійну діяльність: кореспондента газети “Україна-Центр” у Черкасах Ігоря Грушецького, вбитого в 1996 році через те, що він мав матеріали та свідчив у справі, де фігурував син черкаського високопосадовця; кореспондента черкаської газети “Факти” Миколи Ракшанова, який загинув від черепно-мозкової травми в 1998 році; корсунського журналіста і громадського активіста Василя Сергієнка, викраденого і вбитого 4 квітня 2014 року; блогера і громадського активіста Вадима Комарова, вбитого кілька місяців тому.

blank

“На жаль, досі в нас відсутні прецеденти покарання винних у насильстві проти журналістів. Журналісти не почуваються захищеними, і виконуючи професійно свої обов’язки, вони не мають ані впевненості в своїй безпеці, ані належної поваги”, – констатувала голова Черкаської обласної організації НСЖУ, редактор газети “Черкаський край” Тетяна Калиновська.

“Близько місяця тому ми збиралися тут, щоб почути відповідь від влади, чому виконавців і організаторів вбивства Василя Сергієнка нині судом випущено на волю. І це при тому, що щодо замовника цього злочину, ім’я якого знають усі, – ніхто не веде навіть спроб розслідування. На жаль, ми не почули відповіді, тож разом із однодумцями плануємо поїздку до Офісу Президента, щоб звернути увагу Глави держави на справу Сергієнка”, – зазначив Дмитро Кухарчук, котрий виступив на мітингу як журналіст “Антени”.

blank

“На жаль, нашу акцію проігнорували і голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко, і начальник обласного ГУ НП Валерій Лютий, і прокурор області Сергій Овчаренко, і представники міської влади, і це – показово. Бо їм немає, чого нам усім сказати. Однак варто пам’ятати, що журналісти не вимагають особливих преференцій. Ми домагаємося права на безпечне виконання професійних обов’язків і покарання тих, хто цьому перешкоджає. Тому що безпека журналіста – це не тільки його особиста безпека, а й проблема демократії та зрілості держави. Також ми вимагаємо від Президента та від політикуму оцінки словам глави Офісу президента Андрія Богдана щодо того, що він спілкується з окремими представниками ЗМІ і сферу журналістики вважає чи не найбільш корумпованою в державі. Практика створення “обраних” ЗМІ, “правильних” і “не правильних” підриває підвалини демократії, бо нівелює свободу слова”, – заявив головний редактор газети “Репортер” Володимир Лимаренко-Полянський.

blank

Представники медіа-спільноти області проголосували за резолюцію, у якій, зокрема, йшлося: “Влада і правоохоронні структури мають проявити політичну волю і засудити кожен факт насильства. Вимагаємо публічних звітів про результати розслідувань злочинів проти журналістів. В епоху фейкових новин у суспільстві потрібна професійна та етична журналістика як опора демократії. Настав час у незалежній Україні забезпечити юридичну та фізичну безпеку працівників медіа!”.

blank

Додамо, що 16 вересня в Україні також відзначається День пам’яті Георгія Гонгадзе – засновника «Української правди», якого викрали і вбили 16 вересня 2000 року. Журналістський мартиролог був створений одразу після незалежності нашої країни. І з того часу, в Україні загинуло близько 70 журналістів. Хтось був убитий, хтось помер за нез’ясованих обставин, а хтось покінчив життя самогубством.

Варвара Горова