Черкаський журналіст і адвокат Валерій Макеєв, у соцмережі повідомив про незаконне затримання дітей в черкаському супермарпкеті.

“Жахлива подія відбулась 30 листопада, приблизно о 20-й годині вечора в супермаркеті, що на вулиці Припортовій в Черкасах.

Як мені повідомили (тут і далі викладаю інформацію за повідомленням потерпілої сторони), трьох дівчаток віком 12-13 років затримала охорона магазину приблизно о 20-й годині.

Охороні здалося, що хтось із дівчаток поцупив якусь одиницю товару.

При виході із магазину, охорона (і тут увага!!!) затримала дівчаток, і запропонувала «вивернути кишені».

Що тут не так?

Немає таких прав у охорони.

Перше, що повинна зробити охорона у подібній ситуації, для захисту прав своїх роботодавців, – це запропонувати неповнолітнім викликати батьків для подальшого з’ясування обставин.

Самі ж дівчатка були настільки налякані, що не наважились навіть зробити дзвінок рідним (які мешкали у цьому ж будинку, де і супермаркет). Кишені вивертали, плакали – доводили, що нічого не брали.

Для охорони відсутність батьків «затриманих» не стала перешкодою для подальшого «з’ясування стосунків» із неповнолітніми. І вони викликали поліцію. Так. На це є право. Але, за будь-яких обставин, в суспільному пріоритеті захист прав неповнолітніх.

Поліція, зі слів дівчаток, з’явилась просто дуже-дуже швидко (і це окреме питання: скільки доводилось говорити про те, що на суттєві злочини поліція приїжджає із затримкою на години. А тут – така швидкість). І це був не тендітний інспектор у справах неповнолітніх, а потужній підрозділ (а ля «Беркут») при повній викладці: «в шоломах, з автоматами, пістолетами та газовими балончиками», як описали «правозахисників» дівчатка. (Що це за підрозділ – варто з’ясувати. Скоріш за все – це служба охорони. І це окреме питання).

Можна тільки уявити, що підлітки пережили.

Та годі і гадати, що потужні «блюстітєлі парядка» таки дали собі ради, що перед ними не ОЗГ, а тендітні дівчатка. Як свідчать діти, з ними поводились дуже грубо та жорстко: непристойні пропозиції «Довести, що нічого не брали». Презумпція винуватості була у самому розквіті. Деталі з’ясуємо до подробиць. При оказії застерігаю, щоб нікуди не зникли записи із особистих камер поліціянтів. Послухаємо і подивимось. Але очевидним є ключове питання: Чому все це відбувалось без залучення батьків? Чому поліція не звернула уваги на те, що має справу з підлітками?

Будемо все з’ясовувати і захищати…

Прошу активного реагування з боку керівництва поліції. Буду вдячний за публічний коментар. Можна і в недільний день. Вітання (окреме в день Прокуратури) може бути на кшталт: «керівник такого-то підрозділу відсторонений від виконання обов’язків до з’ясування обставин. Всіх службовців підрозділу «Х» відправлено на переатестацію, зокрема, з питань підготовки захисту прав неповнолітніх»)”.