Ви можете проходити повз ці споруди щодня, фотографуватися біля них, задивлятися, або й зовсім їх не помічати. Сайт in.ck.ua вирішив розповісти вам незвичайні факти про черкаську архітектуру, яка, на перший погляд, може здатися звичайною.

№1 – найстаріша будівля міста

blank

У Черкасах чимало старих будівель, але най-найстаріша – будинок Цибульських. Його звели у 1852 році. Уявіть собі, йому 167 років. А ще тут перший в Україні та світі музей однієї книги “Кобзаря”. Головним експонатом закладу є перше видання книги, надруковане в Петербурзі 1840 року.

Де шукати: вул. Хрещатик, 217

№2 – будівля у стилі розгорнутої книги

blank

blank

Якщо подивитися на старий корпус Центру дитячої та юнацької творчості з висоти пташиного польоту, ви побачите величезну розгорнуту книгу. Ймовірно проектувальники ще більше хотіли підкреслити статус жіночої міністерської гімназії.

Де шукати: вул. Смілянська, 33

№3 – автентичні двері, яким понад 100 років

blank

У 1914 році за проектом Городецького звели громадський банк міста. Окрасою центрального входу стали чудово виготовлені двері, що збереглися до сьогодні.

Де шукати: вул. Хрещатик, 251

№4 –  був двоповерховим, а тепер має один поверх

blank

Будинок Лісничого, пам’ятка архітектури XIX сторіччя, що належить до так званих “зразкових домівок”, автором яких був архітектор Алоїзій Руска. За 130 років будинок чудово зберігся до наших днів і не зазнав жодних кардинальних перебудов. Щоправда, він трохи вріс у землю. Якщо раніше був двоповерховим, то зараз так званий перший поверх не відразу впадає в око, він майже наполовину вріс у землю.

Де шукати: вул. Хрещатик, 222.

№5 – де була синагога в Че?

blank

Раніше у Черкасах було 12 синагог та єврейських молитовних домів. До нашого часу залишилася лише одна будівля. Її звели у другій половині XIX сторіччя, а на початку ХХ – закрили. Тепер це житловий будинок.

Де шукати: вул. Слави, 11.