Кумедні, епатажні та патріотичні малюнки з псом Патроном створює черкаський художник Максим Гладько. Як він пояснив Суспільному, все це реакція на війну та звірства російської армії.

У планах автора повернутися до традиційного живопису – пейзажів та натюрмортів. Бо саме це мистецтво в перші дні війни допомогло впоратися з потрясінням від звістки про напад на Україну російської армії.

У майстерні автора пес Патрон не один. Малюнків тут кілька: в олійних фарбах, на папері і кожен про війну, розповів Заслужений художник України Максим Гладько: “Це не є живописом, або ж чимось, як витвір мистецтва. Все це призначено для оцифрування”.

Нині герой малюнків – зірка соцмереж чернігівський пес Патрон. Той, що допомагає знаходити вибухонебезпечні предмети, а коли бачить господаря – виляє хвостиком.

Втім, на роботах Максима Гладька він у нових іпостасях. На малюнку, що на фото нижче, Патрон епатажний та чесний, як зауважив автор: “Це алегорія – Росія/Україна. Такий кумедний представник України пес Патрон і борза – тут гра слів”.

Робота отримала сотні коментарів у соцмережах. Хтось автора підтримував, а хтось засуджував за надмірну відвертість.

Ідеї наступних робіт підкинула художникові його родина.

“Цей сюжет (на фото нижче — ред.) вигадала дружина. Ну, у неї все по-жіночому, без брутальностей. Сказала: а нехай Патрончик наш товаришує з англійським бульдогом”.

Робота, де Патрон тримає в зубах двоголового птаха – елемент герба Росії, була останньою, зазначив Максим Гладько: “Ця серія закрита. Далі вже пішло наче з-під налигача”.

blank

Як прокоментував художник, тепер йому знову хочеться повернутися до живопису та великих полотен: “Хочеться кісточку взяти в руки, жирний колір взяти і малювати щось таке, як то було на початку війни”.

До майстерні його тягло, розповів Максим Гладько. Тоді ж з’явилося кілька пейзажів та натюрмортів, у яких він обіграв і літери “Z” та “V”, які використовує армія Росії.