Черкаський міський центр соціальних служб – єдиний комунальний заклад соціального спрямування, що надає соціальні послуги сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Інформує пресслужба Черкаської міської ради.

Нині на обліку в Центрі перебуває 1553 таких сім’ї. А в період війни до числа клієнтів Центру додалися внутрішньо переміщені особи, серед яких теж чимало проблемних родин.

«Зіткнувшись із відсутністю житла, роботи, поновленням документів, отриманням соціальних виплат, ці люди переживають сильний стрес. Загострюються й проблеми в їхніх родинах», – переконана директорка Черкаського міського центру соціальних служб Людмила Савранська.

За її словами, Центр нині допомагає внутрішньо переміщеним особам в отриманні тимчасового притулку та забезпеченні харчуванням, медичному обстеженні та, за потреби, лікуванні. Фахівці Центру консультують внутрішньо переміщених осіб, надають правову підтримку, сприяють працевлаштуванню та навчанню, отриманню соціальних виплат тощо.

«Особливу увагу звертаємо на соціальний супровід сімей з дітьми, які потребують допомоги, – розповідає Людимла Савранська. –Створюємо  умови для адаптації за новим місцем проживання, допомагаємо налагоджувати родинні стосунки, залучаємо до змістовного дозвілля, культурного життя громади тощо».

Зокрема, щобудня в Центрі соціальних служб із 8.45 до 17.30 працює «гаряча лінія» для внутрішньо переміщених осіб, на яку за 3 місяці зателефонували 325 людей.

Консультують громадян і на «гарячій лінії» Департаменту соціальної політики та залучені до роботи Гуманітарного центру Черкаської міської ради.

Фахівці Центру проводять із внутрішньо переміщеними особами індивідуальне та сімейне консультування, тренінги з розвитку життєвих навичок. Взяли під соціальний супровід 1 сім’ю внутрішньо переміщеної особи.

Проводять і групові заняття. Зокрема, тренінги для батьків про подолання посттравматичного стресу, арт-терапевтичні заняття для дітей, анімаційні програми тощо.

Завядки підтримці міської влади Черкас, фахівці Центру соціальних служб пройшли навчання за програмою ГО “Ла Страда – Україна” та Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, за програмою організації й проведення груп підтримки від Міжнародного центру розвитку й лідерства. Тепер у нашому місті проводять заняття з підлітками, постраждалими від війни, аби діти могли знайти нових друзів, самовиразитися тощо.

«Я була вагітна, коли ми з родиною змушені були тікати від війни і знайшли прихисток у Черкасах, – розповідає переселенка Вікторія. – Причому мала  проблеми зі здоров’ям. Та завдяки працівникам черкаського центру соціальних служб, які простягнули руку допомоги нам у вирішальний період життя, я змогла народити здорову дитину. Нам допомагали речами й продуктами, організовували консультації лікарів, зібрали одяг для немовляти. Ми з чоловіком надзвичайно вдячні вашим фахівцям».