Відомий черкаський краєзнавець і публіцист, кандидат історичних наук, доцент, директор наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Григорій Голиш став цьогорічним лауреатом Всеукраїнської краєзнавчої премії імені академіка Петра Тронька.

Про це повідомив голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко, повідомляє “Прочерк”.

У ці дні краєзнавча громадськість України вшановує пам’ять академіка, Героя України Петра Тимофійовича Тронька (1915–2011) – засновника і першого Голови Національної спілки краєзнавців України, який народився 12 липня, у День апостолів Петра і Павла (Петрів день).

До цієї дати традиційно підводяться підсумки конкурсу на здобуття Всеукраїнської краєзнавчої премії імені академіка Петра Тронька. Вона присуджується за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю у чотирьох номінаціях. З часу заснування премії (2013) її лауреатами стали черкащани: Іван Нерубайський та Василь Олійник (2013, Тальнівщина), Володимир Щербатюк (2014, Лисянка), Володимир Поліщук (2015, Черкаси), Анатолій Чабан (2016, Черкаси). Цьогоріч лауреатом високої краєзнавчої нагороди став наш земляк Григорій Голиш.

Творчий доробок та краєзнавча діяльність лауреата премії імені академіка Петра Тронька 2020 року Г.М. Голиша характеризуються широким спектром краєзнавчих проблем, актуальністю і пізнавально-виховним значенням. Пріоритетна проблематика його краєзнавчих досліджень – історія освіти, воєнна історія, біографістика, збереження історико-культурної спадщини краю.

На сьогодні творчий доробок Г.М. Голиша становить понад 500 публікацій, у тому числі – 17 окремих краєзнавчих видань – монографій, підручників, посібників, науково-популярних та публіцистичних книг (частина – у співавторстві), а також наукових, методичних та публіцистичних статей.

Його книги краєзнавчої тематики відзначаються глибоким знанням особливостей історії краю, фактологічною ґрунтовністю і структурованістю та дохідливою мовою викладу. Видана за його авторства краєзнавча література користується великою популярністю серед громадськості, передусім педагогічної і широко використовується у просвітницькій роботі та освітньо-виховному процесі.

У творчому доробку Г.М. Голиша особливе місце посідає книга «Подорож Златокраєм. Нарис історії Золотоніщини та її поселень від давнини до сьогодення» (Черкаси: Вертикаль, 2018. – 580 с.), написана у співавторстві з дочкою Ларисою. Вона витримала два видання і високо оцінена науковцями  та читацьким загалом. У ній вперше комплексно досліджена історія усіх населених пунктів Золотоніського району.

Зразком вишуканої публіцистики стала остання книга лауреата «Пером публіциста: вибрані нариси, статті, інтерв’ю» (Черкаси: Вертикаль, 2019. – 388 с.). Вона присвячена визначним постатям Черкаського краю (освітянам, науковцям, діячам мистецтва і науки), маловідомим сторінкам історії, а також життєвим долям земляків.

Серед інших книг Г.М. Голиша варто виділити такі: «Черкаський педагогічний інститут на шпальтах газети «Черкаська правда» 1954–1991 рр. : матеріали прес-моніторингу» (Черкаси: В-во ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2012. – 208 с.), «Не підлягає забуттю: нацистський окупаційний режим на Черкащині (1941–1944): зб. наук. ст., матеріалів та спогадів (у спіавт.)» (Черкаси: Вертикаль,  2014), «2300 вибраних мудрих думок про книгу і читання» (Черкаси: Вертикаль,  2018) та низку інших окремих видань.

Варто нагадати, що цього року Григорій Михайлович став також лауреатом обласної журналістської премії «Прометей».