З ідеєю об’єднання села з обласним центром до міського голови Черкас Анатолія Бондаренка звернувся Володимир Янчий — сільський голова Благодатного, що в Золотоніському районі. Минулої неділі в селі відбулися збори, на яких жителі висловилися за приєднання до обласного центру. Зараз сільський голова готує подворовий обхід, аби довідатися думку кожного селянина, пише “Вечірні Черкаси”.

Село Благодатне розташоване на березі Кременчуцького водосховища за 18 км від Золотоноші та за 1 км від залізничної станції Чапаївка. У селі проживає понад 3 400 жителів та близько тисячі дачників.

– Наше село дотаційне. Ми тридцять років ходимо з простягнутою рукою. Район дає нам на рік один мільйон чотириста тисяч гривень субвенції на зарплати та енергоносії. Якщо ми приєднаємося до інших сіл — ми так само ходитимемо з протягнутою рукою, — аргументує сільський голова Благодатного Володимир Янчий. — Наша громада особливо не має сільськогосподарських земель. Ті виробники, які обробляють паї наших людей, сплачують податки у бюджети сусідніх сіл. Понад 550 гектарів наших земель знаходиться під садовими товариствами, 2,5 тисячі гектарів лісу — забрала держава. Тож ми не маємо ресурсу. Люди втомилися, молодь виїжджає, хочеться хоч якогось розвитку і хоча б зберегти ту інфраструктуру, яка ще залишилася.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко вже доручив підготувати розпорядження про початок об’єднавчого процесу у зв’язку зі зверненням громади Благодатного. Цього тижня через свою сторінку в соціальній мережі «Фейсбук» він звернувся до городян за порадою, чи варто таки Черкасам погоджуватися на приєднання села по той бік Дніпра.

– Жителі Благодатного користуються нашими лікарнями, працюють на підприємствах міста, діти ходять у міські гуртки, по суті вони й так практично живуть у Черкасах. Тож як діяти у цій ситуації? Лише городянам приймати рішення чи бути Черкасам по обидва береги Дніпра, чи ні? — звертається до черкащан у своєму відеозверненні черкаський мер Анатолій Бондаренко. — Особисто я добре ставлюся до цієї ініціативи. Переконаний, що об’єднання Черкас із Благодатним стане новим поштовхом для розвитку нашого міста. Думаю, що користь від такого об’єднання буде й для самих жителів села.

— Усі у 20 км зоні мають бути разом з містом. Але для цього треба мати стратегію розвитку територій, — коментує звернення мера колишній директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган.

Нагадаємо 2015 року, коли тільки-но розпочали об’єднуватися громади, тодішній міський голова Черкас Сергій Одарич хотів приєднати до обласного центру найближчі села – майже двотисячні Хутори, тритисячна Геронимівка та десятитисячна Червона Слобода. Ці села від Черкас віддаляє до десятка кілометрів. На переконання Одарича від обладнання мали б виграти й сільські громади, і міська. Однак грандіозним планам не судилося стати реальністю. Самі селяни були не в захваті від такої перспективи, боялися за свої землі та фінансування сіл за залишковим принципом із загального міського бюджету, тож на зборах громади рішення приєднатися до міста не підтримали. З Благодатним ситуація сьогодні дещо інакша, адже мешканці села самі ініціюють об’єднання.