Працівники ПАТ «Черкасиобленерго» занепокоєні можливим поверненням до керівництва підприємства Світлани Кузьмінської, що, за їхніми словами, за 2016 – 2017 рік довела підприємство до банкрутства.

Як повідомив голова профкому ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Чорний під час прес-конференції  в УНІАН,  вчора у Черкасах відбулося розширене засідання працівників профспілкового комітету. Понад 200 працівників товариства та небайдужих громадян прийняли рішення звернутися по захист до президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Трудовий колектив ПАТ «Черкасиобленерго» вкрай занепокоєний брудною інформаційної атакою на наше товариство та його керівництво. Також нам стало відомо, про перемовини екс-очільниці підприємства Світлани Кузьмінської з директорами районних електричних мереж. Ми хвилюємося, що всі ці дії є частиною спланованої акції з повернення Світлани Кузьмінської, за час правління якої підприємство розкрадалося та було заведене у глибоку кризу, а працівники не отримували заробітної плати та були доведені до зубожіння», – йде мова у зверненні до Зеленського.

blank

Енергетики бояться, що всі позитивні зміни, що сталися за останні два роки, відколиголовою правління товариства працює Олег Самчук, може бути зведено нанівець.

«На сьогодні заробітна плата працівникам сплачується регулярно двічі на місяць, також ми повністю забезпечуємо їх засобами захисту та спецодягом. Ми відновили всі соціальні програми, спортивні змагання та дитячі заходи. І найголовніше – у наших працівників є паливо для нормального виконання роботи. Все це відбувається попри те, що підприємство досі в боргах. Наразі будь-яка зміна керівництва буде не на користь ні підприємству ні трудовому колективу», – каже Олександр Чорний.

Тому працівники підприємства налаштовані надзвичайно рішучіше. Вже сьогодні під стінами Кабміну та Адміністрації Президента розпочався безстроковий мітинг, на якому енергетики вимагатимуть від перших осіб держава реакції на їхні вимоги.

blank

«Ми станемо живою стіною перед обленерго, але не пустимо на територію підприємства колишніх керівників, – кажуть рядові працівники товариства.

Окремо захищатимуть честь і гідність, поставлену під сумнів замовними публікаціями у незрозумілих ЗМІ, енергетики ще і в судах.

Директор з правових, майнових та корпоративних відносин ПАТ «Черкасиобленерго» Катерина Беспалова зауважила, що у ЗМІ поширюється неправдива інформація щодо розкрадання керівництвом ПАТ «Черкасиобленерго» коштів у великих розмірах. За її словами, юридичним відділом підприємства вже підготовлено відповідні судові позови.

blank

blank

blank

Нагадаємо, останнім часом на незрозумілих інтернет-ресурсах почастішали нападки на ПАТ «Черкасиобленерго». Очільника товариства Олега Самчука звинувачують у привласненні коштів та неефективному управлінні. Представники ПАТ «Черкасиобленерго» всі звинувачення спростовують та наголошують, за останні два роки підприємство стало успішним, почало розвиватися, перейшло від суцільного фінансового стресу і масштабних страйків до стабільної роботи. Більше того, у цих інформаційних атаках енергетики вбачають намагання довести підприємство до банкрутства.

blank

На разі, до енергетиків вийшов поспілкуватися представник секретаріату Кабінету Міністрів Михайло Шевченко

За словами Самчука, його звинувачують через підписання мирових угод з «Азотом»,  роками був найбільшим боржником підприємства.

blank

Поспілкувались енергетики і з представником президента у Кабінеті Міністрів Андрієм Герусом

Проте за словами юристів – мирові угоди – це єдина можливість погасити борги перед ДП «Енергоринок» та дозволити стабільно працювати двом найбільшим підприємствам Черкащини – «Черкасиобленерго» та «Азоту».

blank

Пікетування Адміністрації президента

Загначимо, підтримка проектів мирових угод засвідчена рішенням Черкаської обласної ради «Щодо підтримки проектів мирових угод між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» від 20.04.2018 р. № 22-1/VII (направлено звернення депутатів до в.о. Голови Фонду державного майна України Трубарова В.М.), зверненням до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. «Щодо кризового стану на ПАТ «Черкасиобленерго» від 05.05.2018 р. за № 666/01/01-55, зверненням з проханням посприяти якнайшвидшому затвердженню згаданих мирових угод до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. та в.о. голови Фонду державного майна України Трубарова В.М. (направив народний депутат України Петренко О.М. – депутатське звернення від 27 квітня 2018 р. № 599). Також на захист підприємства виступив і Центральний комітет «Укрелектропрофспілки», відповідне звернення «Про перегляд графіків розстрочення заборгованості перед ДП «Енергоринок» за 2015-2016 рр. та укладення мирових угод» було надіслано директору ДП «Енергоринок» Гнатюку Ю.Л. і в.о. Голови Фонду державного майна України Трубарову В.М. від 02.05.2018 р. № 03-03/83.

ПАТ «Черкасиобленерго» з 1 січня 2019 року не здійснює ліцензовану діяльність з постачання електричної енергії, а виконує лише функції з розподілу електроенергії, що негативно позначилось на платоспроможності Товариства. Нині кошти, які надходять в Товариство від діяльності з розподілу електричної енергії, є цільовими, тож відповідно не можуть бути направлені на погашення заборгованості минулих періодів.

Відповідно, єдиним способом є саме отримання коштів від ПАТ «Азот» по заборгованості попередніх періодів, яка є предметом укладеної мирової угоди, та направлення їх на погашення заборгованості перед ДП «Енергоринок».

Варвара Горова