Відсьогодні Канів перебуває у “червоній” карантинній зоні. За попередню добу в Канівському районі на COVID-19 захворіло 24 особи, з них 4 – діти. Про це повідомляють у пресслужбі Канівського центру первинної медико-санітарної допомоги. У самому Каневі за попередню добу коронавірусом інфікувалися 19 осіб.

Журналісти “Про все” дізналися, яка нині ситуація у «червоному» місті і з якими складнощами зіштовхнулися канівчани, яких «посадили» на жорсткий карантин.

Заступник головного лікаря Канівської ЦРЛ Сергій Назаренко розповідає, що в “ковідному” госпіталі на сьогодні перебуває 25 пацієнтів.

– Із 25 пацієнтів семеро готові до виписки. Місця вільними не бувають – одразу поповнюються новими хворими. Радий, що терапія все ж діє більшість йде на поправку. Серед хворих є дві жінки похилого віку. Одну з них учора привезла “швидка” з сатурацією 40. Цілий день намагались підняти сатурацію неінвазивними методами, але вночі довелось інтубувати та підключати до апарату ШВЛ. Інша жінка – на кисневій терапії, але без ШВЛ. Вона важко виходить із пневмонії, – розповів Сергій Назаренко.

Канівський сімейний лікар Юрій Паньковецький розповідає, що напередодні впровадження “червоної” зони продавці на ринках не дотримувалися карантинних вимог.

– Я не моніторив весь базар, але бачив на власні очі, що більшість продавців на ринку не дотримувалися карантинних вимог. Лише половина з них, не більше, торгувала в масках. Рукавичок у них також не було, – розповідає пан Юрій.

На обурення канівчан про те, що у них немає знайомих, які б хворіли на коронавірус, лікар реагує гостро.

– Мені також не подобається епідситуація і наявність коронавірусної інфекції в Україні. Можливо, навіть більше, ніж канівчанам, оскільки я у високій групі ризику. Через “червоні” зони нас відправляють у відпустку за свій рахунок чи простій. А відтоді, коли заробітна плата почала залежати від виконаної роботи, COVID-19 мені страшенно заважає. Хочеться, щоб його не було, але для цього потрібно, щоб усі цього бажали і виконували все від них залежне, – розповідає сімейний лікар.

ЗАКЛАДИ ОСВІТИ В КАНЕВІ НЕ ПРАЦЮЮТЬ

Вчителька Канівської гімназії імені Івана Франка Наталія Кириченко розповідає, що всі заклади освіти перейшли повністю в дистанційний формат навчання.

– Діти та вчителі спілкуються в соціальних мережах, “гугл-класах” та інших додатках для дистанційного навчання. Все, як і раніше навесні, – розповідає Наталія Кириченко.

Із незручностями через карантинні обмеження зіштовхнулась і Світлана Бабенко, мама чотирьох дітей. Через упровадження “червоної” зони та закриття школи вона не може повернутися на роботу.

– Складається відчуття, що вірус існує лише у школах і дитсадку. Люди гуляють скрізь без масок, а дитячі майданчики забиті. Навіщо зачиняти школи? Як батькам працювати? У мене четверо дітей, ми винаймаємо квартиру більш ніж за три тисячі гривень, а через карантин працює лише чоловік – я не можу повернутися на роботу. Як жити, якщо все, що відбувається у Каневі – це знущання над людьми? – обурюється канівчанка.

Наймолодшому синові пані Світлани – 4 роки. Найстаршому – 11. Жінка каже, що після весняног карантину наодинці їх не залишає.

Коли був весняний карантин, діти самі залишалися вдома до того моменту, поки найменша дитина ледь не випала з вікна третього поверху. Я звільнилася. Нещодавно вирішила повернутися на роботу, однак ввели “червоні” обмеження, – розповідає канівчанка.

Дистанційною освітою Світлана Бабенко також не задоволена.

– Троє дітей навчаються у школі в онлайн-форматі. Телефони є у всіх, але не всі “тягнуть” навантаження, щоб вийти у прямий ефір на урок, – скаржиться жінка.

Натомість канівчанка Катерина Птуха, матір двох дітей, розповідає, що залишати дітей вдома для дистанційного навчання – майже нереально. Через неможливість їх контролювати жінка відволікається від роботи, бо не знає, що відбувається з дітьми удома за її відсутності.

З УСЬОГО ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ КУРСУЄ ЛИШЕ ТАКСІ

Рух громадського транспорту у Каневі також зупинився. Люди пішки йдуть на роботу.

Катерина Птуха розповідає: карантинні обмеження, попри те, що ввели їх лише сьогодні, їй уже набридли.

– Зараз треба йти на роботу заробляти гроші, щоб прокормити сім’ю. А сьогодні це стало майже нереально, адже гроші доводиться витрачати на таксі, щоб доїхати на робоче місце. Хоча за ці немалі кошти можна купити дитині памперси або щось поїсти, – розповідає канівчанка.

– Громадський транспорт не курсує. У Каневі зараз тільки таксисти заробляють. Але який сенс від відміни громадського транспорту – невідомо, бо містом курсує автобус від приватного акціонерного товариства. І люди собою повністю “забивають” автобуси, – обурюється канівчанин Євгеній Ліфар.

Натомість Тетяна Шевцова, працівниця підприємства, яке розвозить людей з дому на робочі місця та навпаки, інформацію заперечує.

– В автобус беруть лише ту кількість пасажирів, скільки є вільних місць. До того ж, ми за день проходимо стільки різноманітних дезінфекцій, що вірус ховається, щойно бачить когось із нас на горизонті, – каже пані Тетяна.

Міжміський громадський транспорт також перестав курсувати. Сполучення з селами для канівчан перекрите, однак із міста можна виїхати власним транспортним засобом.

“ВСЕ ЯК І РАНІШЕ”

Канів блокпостами не перекрили, тому в місто і досі їдуть люди з сіл, аби скупитись у відчинених магазинах.

Канівчанка Людмила Довгань розповідає, що попри “червону” зону та найсуворіші обмеження працівники відчинених закладів карантинних вимог так і не дотримуються.

– Люди стоять без масок у черзі. Попросиш одягнути, бо оштрафують – так ще й обізвуть, нагрублять, розкажуть, куди тобі йти, – обурюється жінка.

Житель Канева Ігор Коваленко також зазначає, що суттєвих змін у поведінці містян не відбулося.

– Пів міста ходить без масок. Живемо як і раніше, – каже чоловік.