Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а й дорослим. Міністерство охорони здоров’я інформує, чому і як часто треба проходити ревакцинацію і що треба знати про дифтерію і правець.

Вакцинація від дифтерії і правця дорослих: навіщо і як часто

Імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин – ревакцинація. До цих захворювань відносяться дифтерія і правець.

За 10 місяців 2018 року в Україні зареєстровано 9 випадків захворювання на дифтерію (серед них 3 дітей та 6 дорослих) та 17 випадків захворювання на правець (5 дітей та 12 дорослих). Єдиний надійний захист від цих хвороб – вакцинація. Вчасно зроблене щеплення допоможе сформувати імунітет та захистити від смертельно небезпечних захворювань.

Діти отримують щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, а до дорослі – кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років.

Тож першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

Такі щеплення в комунальних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

Більше читайте на сайті МОЗ.