Черкаський планетарій обіцяли відновити два роки тому. Однак ні ремонту приміщення, ні сучасного обладнання заклад так і не дочекався. Він розвалюється і далі. Що зараз із будівлею та чому її не ремонтують, дізнавалося Громадське: Черкаси.

Черкаський планетарій відкривають для відвідувачів рідко. Щоб подивитися на зоряне небо, треба замовляти лекцію по телефону. Вона коштує 360 гривень. Квиток для дитини коштує 30 гривень, для дорослого – 40. Техніка, меблі та ремонт – ще з минулого століття.

Планетарій у Черкасах належить ТОВ «Центр знань». Підприємство підпорядковане всеукраїнській громадській організації «Знання України». У 2017 році її керівник Василь Кушерець казав «Громадському: Черкаси», що вже у жовтні того року планетарій працюватиме у новому форматі. Обіцяв, що незабаром там встановлять нове обладнання. А після цього візьмуться й за ремонт самої будівлі.

«Йде рейдерське захоплення планетарію»

Відтоді минуло два роки, але планетарій продовжує розвалюватися. «Громадське» нагадало Василеві Кушерцю про його обіцянки. Той у відповідь сказав, що «йде рейдерське захоплення планетарію». Тому вони нічого не можуть вдіяти, хоч і борються.

blank

«Це звичайна рейдерська схема. Певні ділки, я їх ще називаю крутіями, хочуть забрати приміщення в центрі міста. Вони фактично захопили це майно з групою людей. Вони там засіли і не пускають нас. Ми платимо зарплати директору, менеджеру і бухгалтеру, оренду, комунальні послуги, але нічого не можемо вдіяти», – каже Василь Кушерець.

Одним із «рейдерів» Василь Кушерець називає В’ячеслава Ященка. Він був директором планетарію з 2007 до 2010 року. За словами Кушерця, той хоче поновитися на посаді. «Громадському» не вдалося зв’язатися з В’ячеславом Ященком. Як тільки нам вдасться з ним поговорити, ми відразу повідомимо про це.

blank

Василь Кушерець запропонував поспілкуватися з представником організації «Знання України» в Черкасах Олександром Іванюком, щоб той детальніше розповів, що відбувається. Однак він відмовився говорити. У центральному офісі ГО «Знання України» в Києві сказали, що Олександр Іванюк боїться говорити.

«Немає ніякого розвитку»

Керівник планетарію Сергій Полулях теж відмовився спілкуватися.

«Немає ніякого розвитку. Поки що нічого я вам не можу сказати. Іде реорганізація планетарію. Це не для преси поки що. Така у нас корпоративна політика», – каже Сергій Полулях.

Зараз ГО «Знання України» судиться з ФОП Бондар Дмитро Миколайович через ремонт планетарію. Бондар хоче стягти з громадської організації 77 тисяч гривень за виконану роботу. А ГО просить суд відмовити Бондару через кілька причин. То він завищив вартість робіт, то немає документів або вони не відповідає вимогам законодавства.

«Ми боремося. Як тільки виграємо суди, я вам гарантую, що у вас відразу працюватиме планетарій на сучасному рівні. Як у Києві», – вкотре пообіцяв Василь Кушерець.