Навесні 1958-го тодішній начальник облвідділу у справах будівництва і архітектури С. Дубицький ознайомив громадськість з проектом архітектурного ансамблю в межах сучасних бульвару Шевченка, вулиць Гоголя, Смілянської і Дашкевича. Зорінтувалися? Театр, Театральна площа, кватрал від вулиці Симоненка до Смілянської.
Презентація хрущовських часів нагадалася з приводу неминучої реконструкції Театральної площі, розповів черкаську цікавинку краєзнавець Борис Юхно.

Тож “Архітектурний ансамбль – 1958” у газетному викладі від С. Дубицького.

“Зараз у кварталі №148 площею 4,7 гектара стоять невеликі одноповерхові будівлі, на внутрішньоквартальному просторі розташовані городи. Лише недалеко від середини кварталу, з виходом на вулицю Шевченка, закінчується будівництво чотириповерхового жилого будинку управління зв’язку (очевидно йдеться про найближчий до площі, на першому поверсі якого довго була “Філателія”). Але мине небагато часу, і вигляд цього кварталу невпізнанно зміниться. Нинішнього року тут розпочнеться будівництво спорудження величного Палацу культури об’ємом 42.000 кубічних метрів, розміром 42х70 метрів, з залом для глядачів на 1.000 глядачів (так: тоді планувалося, що тут буде міський БК, а драмтеатр – у Комсомольському парку, тепер сквер ім. Богдана Хмельницького).

blank

Палац культури розміститься на окремому кварталі площею 1,6 гектара, що утвориться за рахунок розподілу існуючого між вулицями Комсомольською і Карла Маркса (Свілянською – Дашкевича). Головним фасадом він виходитиме на вулицю Шевченка, з відступом від червоної лінії на 30-35 метрів. На утвореній перед ним площадці будуть встановлені красиві світильники, розбиті клумби. На території кварталу з боків та позаду Палацу культури знаходитимуться спортивні майданчики, фонтани, зелені альтанки. По периметру буде побудована цокольна низька огорожа, оздоблена виткою зеленню.

Квартал, на якому розміститься ПК, відмежується від іншої половини кварталу №148 новоутвореною вулицею Палацовою (Василя Симоненка), по непарній стороні якої найближчим часом, зразу ж після закінчення складання проектної документації, розпочнеться будівництво чудового триповерхового будинку музичної школи на 30 класів і концертним залом на 200 місць. Шефство над будівництвом музичної школи взяла на себе міська комсомольська організація.

Поруч з площадкою школи розпочнеться будівництво двох триповерхових і одного чотириповерхового жилих будинків, з промтоварним і продовольчим магазинами.

Проектно-кошторисна документація на спорудження усіх цих об’єктів розробляється Черкаським облпроектом”.

На схемі показано: 1. Палац культури; 2. Жилий будинок на 24 квартири; 3. Музична школа; 4. Жилі будинки з магазинами”.

blank