Дефіцит і суттєве подорожчання хліба найближчим часом українцям не загрожує, пише УНІАН.

“Про наявність (хліба) переживати не варто, оскільки запасів зернових, які є основною сировиною для виробництва хліба, в нас достатньо”, – повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко.

За словами Тараненка, основною проблемою для хлібопекарів наразі є перебої з електроенергією.

“Ми змушені значну частину хліба виробляти за допомогою генераторів, але не всі підприємства мають можливість їх придбати. Тому що це дороговартісна річ. Наприклад, генератор, який може забезпечити потреби середніх розмірів хлібзаводу, коштує на сьогоднішній день 3-4 млн гривень. Для хлібзаводу це великі кошти, а пільгове кредитування, на жаль, обмежене”, – розповів президент асоціації.

Крім того, як підкресив Тараненко, електроенергія, яка отримується за допомогою генераторів, є значно дорожчою, і це теж відображається на собівартості. Також негативно впливають на собівартість логістичні витрати та зростання вартості сировини.

Він відзначив, що за минулий рік хліб подорожчав значно менше, ніж ряд інших продуктів харчування, – на 20-25% залежно від регіону та сорту хліба.

“Можливе зростання на пару відсотків, що знову ж таки пов’язане зі зростанням вартості чи то сировини, чи енергоносіїв, чи ще якихось складових собівартості. Підстав для суттєвого здорожчання – на кілька гривень за хлібину – я не бачу”, – зазначив Тараненко.

Нагадаємо, за підрахунками Інституту аграрної економіки, в Україні новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної сім’ї: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої – обійдеться сім’ї з чотирьох осіб у близько 2 тис.655,17 грн, тобто на 43,9% дорожче, ніж торік.