Черкащанка Марія Шкулета опікується двома хлопчиками з дитячого будинку. Трирічного Кирила та дворічного Іллю вона всиновила у 2023 році, розповідає Суспільне.

Хлопчики — брати. За словами пані Марії, у 2023 році, коли вона забрала дітей додому, вони потребували материнської любові:

“Дітки були трошки замкнуті, не дуже веселі. Кирило посміхався відразу, а Ілля почав посміхатися, коли ми забрали його додому. Вони були маленькі й потребували материнської любові. У першу нашу зустріч вони соромились трохи, а потім адаптувались. Все літо ми провели з ними у дитячому будинку. Вони до нас швидко звикли. Мабуть, це я більше підлаштовувалась під новий ритм життя”.

Додала: діти адаптувались швидко.

Можливість усиновити дитину обдумували з чоловіком протягом семи років. Та звернутися до служби наважилися на другий рік повномасштабної війни:

“Взагалі ми планували одну дитину. Потім пройшли курси й на цих курсах зрозуміли, що можемо всиновити ще одну”.

Тож відразу почали збирати документи. У черзі на всиновлення вони були тридцятими:

“Дев’ять місяців тривав процес всиновлення, майже так, як виносила і народила дитину. Тому що був довготривалий судовий процес”.

Із початком повномасштабної війни процес усиновлення не змінився, пояснила начальниця обласної служби у справах дітей Оксана Покатілова. Та обов’язковими з 2022 року стали курси підготовки для батьків-усиновлювачів. Їх започаткували у 2019-му, але тоді відвідування було рекомендованим.

“Люди мають прийти до Служби у справах дітей, написати заяву, надати перелік документів. Це паспорт, код, довідка про несудимість, про здоров’я, про наявність житла, про доходи”, — пояснила посадовиця.

На пів сотні потенційних усиновлювачів нині в області понад п’ятсот дітей, додала пані Оксана:

“Іноді можна почути, що складно усиновити дитину, немає дітей. Чому це відбувається: наприклад, на обліку є 580 дітей, із них 70 відсотків – це діти старші десяти років. А кандидати, які хочуть усиновити дитину, бажають взяти маленьку. У нас щороку пів сотні дітей, які мають правові підстави на усиновлення, досягають повноліття, знімаються з обліку, і право цих дітей бути усиновленими вже втрачається назавжди”.

Усиновлювати дітей їй було не страшно, розповіла Марія Шкулета. Прикладом власної родини хочуть надихати інших давати дітям можливість жити в сім’ї:

“От кажуть: «Я не можу полюбити чужу дитину». Це не чужі діти, не розумію, як їх можна не полюбити?”.