В очікування нових штамів грипу жителі області масово щеплюються. Чи менше завдяки цьому хворіють на грипп, сказати важко, але те, що черкащани стали більше купувати вакцин — однозначно. Вакцинація дозволяє уникнути ускладнень, загострень хронічних хвороб та й сам перебіг захворювання проходить легше, пише “Вечірні Черкаси”.

Цього року здоров’я черкащан випробовуватимуть штами грипу: “Канзас” (А/H3N2), “Брісбен” (А/Н1N1), “Колорадо” (належить до гілки B/Victoria) і “Пхукет” (належить до гілки B/Yamagata). За прогнозами епідеміологів найвищі хвилі підйому захворюваності традиційно очікуються у грудні та наприкінці січня-початку лютого 2020 року. Україна закупила вакцини проти грипу виробництва Франції (Санофі Пастер) та Кореї (Грін Кросс Корпорейшн). Французька вакцина є чотирикомпонентною (тобто діє на 4 штами вірусів), а корейська – трикомпонентною. Усього ж, за повідомленням Центру громадського здоров’я, в Україну планують доставити 500 тисяч доз вакцин для імунопрофілактики грипу. Для порівняння, минулого року було завезено 350 тисяч доз вакцин.

Більше купувати вакцин від грипу почали і жителі нашої області.

— Торік по області у мережі аптек Черкаського обласного комунального підприємства «Фармація» було продано усього 2343 вакцини від грипу. Цього року ми вже продали 3 744 вакцини. І люди ще до Нового року будуть щеплюватися, тож сподіваємося наразі продаж вакцин ще не завершено, — констатує заступник директора ЧОКП «Фармація» Олена Решітько.

В аптечній мережі Черкас підтверджують — з кожним роком дедалі більше черкащан щеплюються від грипу.

— Серед наших клієнтів і звичайні городяни та колективи фірм та підприємств, серед яких такі великі як КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» та «Черкасиводоканал». Тож цього року ми були вимушені додатково замовити близько 400 доз “Ваксігрипу”, до тисячі доз, яку початково замовили, виходячи із торішнього рівня продажів, — ділиться завідувачка аптеки «Аніта» Ніна Басюк. — Люди свідоміше почали ставитися до свого здоров’я, щеплюють себе і дітей. Є ті хто хвилюється, боїться, розпитує, але наслідків грипу черкащани таки бояться більше, ніж самої вакцинації.

— Приємно констатувати, що свідомість громадян росте з кожним роком. Дедалі більше черкащан звертаються до нас за консультацією про вакцинацію та щеплюється від грипу. Але не можна сказати, що вакцинація дозволить взагалі уникнути захворювання, вона запобігає ускладненням, грип протікає у більш легкій формі, зменшується вірогідність загострень хронічних захворювань, — коментує головний позаштатний імунолог управління охорони здоров’ Черкаської ОДА Наталія Гармаш. — Черкащани мають пам’ятати, що антитіла до вірусу грипу виробляються протягом 10-14 днів. У цей період бажано поберегти себе, уникати людних місць, людей з ознаками ГРВІ.