За прикметами на 15 лютого визначали, яка буде весна. Православна церква в цей день відзначає одне з дванадцяти найважливіших християнських свят – Стрітення Господнє.

Що за свято Стрітення Господнє (15 лютого)

Свято встановлене церквою в пам’ять про те, що Діва Марія і Йосип Обручник на сороковий день після Різдва Христового прийшли з немовлям в Єрусалимський храм, щоб принести подячну жертву Господу за свого первістка.

У храмі в цей час перебував праведний Симеон, якому за те, що він засумнівався в словах пророка Ісаї про появу на світ Спасителя від Діви, призначено було жити до тих пір, поки не упевниться у виконанні пророцтва. Симеон був чоловік побожний і праведний. Згідно з житієм, він – один з 72 вчених-перекладачів, яким цар Єгипту Птолемей II Філадельф доручив перевести з єврейської на грецьку мову Святе Письмо. Перекладаючи книгу пророка Ісаї і прочитавши слова «Діва в утробі зачне і родить Сина», святий подумав, що це описка і замість «Діва» має бути «Дружина». Симеон вирішив виправити текст. Але його руку зупинив ангел Господній і пообіцяв йому, що він не помре до тих пір, поки не переконатися в істинності пророцтва. За переказами, Симеон прожив близько 300 років. За навіюванням Духа Святого в цей день він прийшов у храм і коли туди внесли Дитину-Ісуса, духовно узрів в ньому Спасителя людства, взяв Його на руки і сказав: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико …».

Майбутнього месію у Дитині-Ісусе впізнала і вдова пророчиця Анна, яка жила при Єрусалимському храмі.

Слово «стрітення» перекладається як зустріч. Стрітення – це зустріч людства в особі старця Симеона з Богом.

Церковне свято Стрітення Господнє (15 лютого) відноситься до числа Господніх свят, які присвячені безпосередньо Ісусу Христу, але за своїм змістом воно близьке свят Богородичних.

15 лютого Стрітення Господнє: традиції та обряди

Здавна цей день вважали першою зустріччю весни. У народі говорили: «Стрітення – зима з весною і літом зустрілися». За народними уявленнями, 15 лютого зима бореться з літом, кому йти назад, а кому – вперед. З цього дня і до 18 березня – перелом зими.

Селяни 15 лютого пекли пиріжки у вигляді пташок-жайворонків, які символізували закінчення холодів і наступ теплої пори року, а ще обходили свої будинки з іконою Стрітення Господнє або Спаса. Після обходу всі члени сім’ї ставали на коліна і молилися.

Однак Стрітення у селян не вважалося великим святом. У народній свідомості його назву пов’язували із зустріччю зими і літа. Діти закликали сонце, щоб швидше зійшло і принесло весну. Якщо після цього сонечко дійсно перед своїм заходом вигляне з-за гір, то дітлахи приносили в село звістку про те, що останні морози пройшли. Якщо ж сонце зовсім не покажеться, то очікуються строгі Власівські морози (24 лютого).

Особливо в цей день дбали про домашню худобу, птицю, плодові дерева і насіннєве зерно. Вважалося, що вітер в Стрітення з дерев обтрушує нечисть, що забезпечує урожай фруктів. У зв’язку з цим існував звичай після Стрітенської заутрені руками трясти фруктові дерева. Ще в цей день господині посилено годували курей, щоб вони несли багато яєць.

Громниці – свічки на Стрітення Господнє 15 лютого

Існував звичай в Стрітення носити свічки до церкви для освячення. Називалися ці свічки «громницями». Цей обряд пов’язаний з католицькою традицією і виник від стародавнього звичаю римської церкви здійснювати процесії з запаленими факелами або свічками на свято Стрітення.

Селяни з церкви поверталися із запаленою «громницею» і здійснювали обряд обнесення навколо столу хліба і свічки. У народі громничні свічки приписували магічну здатність відганяти нечисту силу, блискавку і грім, дощ і град. Тому в грозу, щоб уникнути удару блискавки, запалювали «громницю». Стрітенську свічу давали в руки вмираючій людині, щоб відігнати демонів. Також за допомогою неї відганяли лихоманок – демонів хвороби у вигляді жінок. Вселившись в людину, вони починали її трясти, ломити кістки і розслабляти суглоби.

Прикмети на Стрітення Господнє 15 лютого

Яка погода на Стрітення – такою і весна буде.
Відлига в цей день – до ранньої і теплої весни.
Сніжок на Стрітення – весна буде затяжна і дощова.
Холоди прийшли 15 лютого – весна буде холодна.
Якщо мете сніг, то хліб вродить.
Тиха і сонячна погода – до хорошого урожаю льону.
Капель в Стрітення – до врожаю пшениці, вітряно – до врожаю фруктів.
Якщо напередодні свята Стрітення небо зірками всіяне, то весна зацвіте пізніше звичайного.
Людиною, яка народилася 15 лютого, рухають дві пристрасті – любов і непоступливість. Їй слід носити сапфір і карнеол.

15 лютого Стрітення Господнє: що не можна робити

У Стрітення забороняються будь-які роботи, крім тих, що служать людям на благо. Гріховним заняттям вважається заробляння грошей. Виняток становлять професії, спрямовані на допомогу оточуючим.

Не потрібно вживати спиртні напої, які затуманюють людський розум і роблять людей залежним від шкідливих звичок.

Існує заборона на домашні справи. Прання та прибирання слід проводити в будні дні. У церковні свята прийнято присвячувати час Господу і молитвам для пошуку праведного шляху і очищення душі. Ще цей час для здійснення добрих вчинків і спілкування з близькими людьми.

Не можна лаятися і вживати лайливі слова. Лихослів’я – один із смертних гріхів, який руйнує зв’язок людини з Вищими силами і позбавляє її захисту і заступництва.

У минулі часи в дні церковних свят існувала заборона на миття, а все тому, що процес купання доставляв чимало клопоту і забирал багато часу. Необхідно було колоти дрова, топити баню і носити воду. А так як важка праця в свята не віталася, митися воліли напередодні, щоб світлу дату зустріти чистим душею і тілом.