З давніх – давен наші предки вважали, що День осіннього рівнодення – особлива дата. Другу назву “День сили” вона отримала не просто так – в цей період кожна людина, яка володіє Таємними знаннями, може отримати підтримку Вищих сил. Розповідає УНІАН.

День осіннього рівнодення – дата, історія свята

З наукової точки зору ця подія пояснюється просто: Сонце змінює своє положення і “мігрує” з північної півкулі в південну, перетинаючи екватор. Саме тому в першій півкулі починається астрономічна осінь, а в другій – весна.

 Осіннє рівнодення не настає в один в той же час, в 2022-му році це трапиться 23 вересня о 04:03. З того моменту, як Сонце зробить перехід, світловий день почне скорочуватися і досягне свого максимуму 23 грудня. Після цієї дати все трапиться в зворотному напрямку аж до 23 березня – Дня весняного рівнодення.

День осіннього рівнодення у слов’ян – традиції і ритуали

Незважаючи на те, що в Україні ця дата не вважається офіційним святом (як, наприклад, в Японії), наші предки не обходили її стороною. З вересня у древніх слов’ян починався період вихваляння Велеса – бога торгівлі і творчості. Слов’яни гуляли два тижні – 7 днів до осіннього рівнодення і 7 днів після.

Коли Русь хрестили, язичницьке свято замінили церковним – Різдвом Богородиці. Але в народі традиції не зникли – люди зривали горобину і приносили в будинок, вважаючи, що такий ритуал захистить їх сім’ю від нечистої сили.

Господині пекли пироги, пригощаючи ними всіх сусідів і знайомих, а потім виносили на вулицю, роздаючи жебракам.

День осіннього рівнодення – що не можна робити

Існують деякі заборони, які не можна порушувати, якщо ви не хочете розгнівати богів:

не позичайте гроші і самі не беріть в борг;
не сваріться ні з ким, не затівайте конфліктів, не пліткуйте;
не відмовляйте людям у допомозі чи гостинності;
не починайте нічого нового, краще в цей день підвести підсумки.

Що можна робити в День осіннього рівнодення

Ця дата ідеально підходить для планування і наведення порядку – як у справах, так і в голові. Постарайтеся розібратися в своєму сьогоденні і правильно спланувати майбутнє, тоді у вас буде зрозуміла мета, до якої потрібно йти. Також непогано буде виконати свої обіцянки і приділити час близьким – можете затіяти спільний уїк-енд.