Депутати облради відмовились надавати слово мітингувальникам, які приїхали на сесію бунтувати проти будівництва потужностей “Нашої Ряби” у Канівському, Черкаському та Чигиринському районі.

“Чому на сесію обласної ради приїжджаєте? Це не наші повноваження. Я готовий вислухати всіх, однак не в наших повноваженнях приймати такі рішення. Приїжджайте на колегії облдержадміністрації. Ви вимагаєте рішення, а ми не можемо замінити рішення місцевого самоврядування”, – висловив свою думку голова облради Олександр Вельбівець.

“Це буде порушення регламенту, якщо ми будемо надавати слово для виступів, оскільки це продовження сесії, а на початку сесії вже такий час було надано”, – підтримали голову депутати.

Зрештою, пропозицію надати слово Вельбівець ставив тричі на голосування, і щоразу не набиралось голосів. Бо, зрештою, будівництво пташників вже розпочалося, щодо цього було проведено громадські слухання в громадах, на чиїх територіях будуть зведені нові потужності МХП, і люди сказали своє слово, підтримавши будівництво. Та кілька десятків активістів чомусь вирішили, що вони уповноважені висловлюватись за всіх.

“Будівництво курників – це загроза екології. Ми проти. Весь Чигиринський район – проти. Те, що там на слуханнях голосували в Рацево – то пусте. Чигирин одноголосно виступив проти. Ми не допустимо! Ми не дамо! Ми заблокуємо”, – підняли крик противники, яких із транспарантами пропустили до сесійної зали.

Проте кричали всі разом, хтось у гучномовець, хтось без, і таким чином спробували зірвати засідання, закрикуючи депутатів. Навіть тих, які пропонували все-таки надати їм слово. Навіть почали заспівувати у гучномовці пісні, типу, “горіла шина, палала”, і це вже було схоже на повне божевілля.

“Та виведіть ви їх, нехай правоохоронці забезпечать проведення сесії”, – обурились депутати.

Та, складалось враження, що варто було викликати не правоохоронців, а більш вузьких спеціалістів.

Дурнувата поведінка протестувальників обурила і присутніх на сесії прихильників будівництва пташників, які також зайшли в сесійну залу із своїми транспарантами.

“Ну, ви бачите, хіба можна із такими людьми якийсь конструктив знайти. Вони вперлися і кричать, нікого не слухають і не хочуть чути, а громади – справжні громади – їх не цікавлять зовсім. Вони просто піаряться, або відробляють чиїсь гроші. Вони кажуть – весь Чигирин проти. А хто той Чигирин питав? Зібралась сотня людей і вирішила, що вони і є весь Чигирин. Хіба це громадські слухання? На справжніх громадських слуханнях у Рацево, наприклад, люди проголосували за будівництво, хоч ця купка і там намагалась зірвати зібрання”, – зазначили вони.

“Не можна казати просто – ми не хочемо. Треба ж хоч якісь аргументи навести. А їх ніхто не наводить, лише кричать, ображають, сваряться. Може, тому громади вже і перестали слухати цих так званих активістів. Бо справжні активісти працюють на благо, шукають спосіб вирішення проблеми, якщо вона є, підключають фахівців, ініціюють діалог. А це що, – діалог по-вашому? А ми за роботу, бо в нас у селі її немає, а тепер буде, із нормальною зарплатою. То хіба це погано? Ми ж до них у двір не йдемо свою політику вести, чого ж вони нам не дають самим визначатись?” – спробували урезонити противників прихильники будівництва.

“Ви – запроданці Косюка!” – лише почули у відповідь.

Зрештою, активістам вдалося зірвати засідання сесії, бо у суцільному ґвалті вже було важко щось розібрати, тож голова облради оголосив перерву.